Palkitsemisen vaikutus motivaatioon ja suoritukseen terveyskeskuslääkärin työssä - Marjamäki, Joonas (My University, 2019)
Työmotivaatiota yleisesti on tutkittu jo pitkään, mutta terveydenhuollon henkilöstön motivaatio on saanut selvästi vähemmän huomiota. Työmotivaatiolla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia sekä työn tehokkuuteen että sitoutumiseen, joten sitä parantamalla pystytään vastaamaan julkisiin palveluihin kohdistettuihin tehokkuuspaineisiin sekä ammattitaitoisen henkilöstön riittävyyteen. Terveyskeskuslääkärin työn laadun ja tehokkuuden parantamisella on myös kansanterveyden kannalta positiivisia vaikutuksia. Palkitsemisella on suuri vaikutus motivaatioon, minkä vuoksi on tärkeää tarkastella sitä motivaatioon vaikuttajana. Tässä tutkielmassa tarkastellaan terveyskeskuslääkäreiden palkitsemista ja sen vaikutusta motivaatioon sekä suoriutumiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa metodina käytettiin teemahaastatteluja. Suorituksen mittaaminen ja palkitseminen on lääkärintyössä haastavaa, sillä pelkästään kovien mittareiden käyttö ei tuo esiin koko totuutta, vaan on käytettävä myös laadullisia mittareita. Mittareiden asettamisessa on otettava huomioon myös työn eettinen näkökulma. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että terveyskeskuslääkärin motivaatio näyttää painottuvan vahvasti sisäiseen motivaatioon ja heillä on kohtalaisen vahva julkisen palvelun motivaatio. Taloudellisen palkitsemisen vaikutus terveyskeskuslääkärin motivaatioon on heikko, kun taas aineettomien palkitsemistapojen vaikutus motivaatioon on selvästi vahvempi. Palkitsemisen liittäminen suoraan terveyskeskuslääkärin suoritukseen ja suoritustehokkuuteen on vaikeaa, minkä vuoksi palkitsemisen vaikutukset suoraan lääkärin suoritukseen ovat vähäiset. Toisaalta korkean työmotivaation on todettu parantavan työn tehokkuutta. Tämän tutkielman tuloksena voidaan siis todeta, että palkitsemisella pystytään vaikuttamaan terveyskeskuslääkärin suoritukseen välillisesti motivaation avulla.