Lapsi vanhemman vankeuden keskellä : Kirjallisuuskatsaus lapsen hyvinvoinnin, oppimisen ja - Suominen, Mari (My University, 2025)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa pyritään tuomaan keinoja millä tuetaan varhaiskasvatus ikäisen lapsen oppimista, kun läheinen on saanut vankeustuomion. Varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä on tukea lapsen kehitystä, kasvua ja oppimista. Tähän kuuluu olennaisesti yhteistyö perheiden kanssa. Perheiden kirjo on tänä päivänä moninainen, ja se haastaa varhaiskasvattajia ymmärtämään erilaisia perhetilanteita. Ydinperheiden lisäksi arjessa kohdataan esimerkiksi yksinhuoltajaperheitä, uusperheitä, sateenkaariperheitä ja monikulttuurisia perheitä. On myös tilanteita, joita ei heti tulla ajatelleeksi, perheet, joissa toinen vanhempi on vankilassa. Vanhemman vankeus voi vaikuttaa lapseen monella tapaa. Vankeusrangaistuksen saanut vanhempi voi olla fyysisesti poissa lapsen elämästä, mutta myös emotionaalinen etäisyys voi kasvaa. Tilanteet vaihtelevat, joskus vanhempi on täysin poissa, toisinaan mukana esimerkiksi tapaamisten kautta. Vankeus voi johtaa perheen hajoamiseen, rajoittaa yhteydenpitoa ja vaikuttaa vanhemmuuden toteuttamiseen. Tällöin lapsi voi jäädä ilman tarvitsemaansa tukea, mikä heijastuu hänen hyvinvointiinsa ja oppimiseen. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää, miten varhaiskasvattajat kokevat työskentelyn perheiden kanssa, joissa vanhempi on vankilassa ja tukevat varhaiskasvatusikäisen lapsen oppimista. Tarkoituksena on myös kartoittaa, mitä tietoa ja tukea varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on tällaisista tilanteista. Tutkimuksessa etsitään vastauksia vankeuteen ja varhaiskasvatukseen liittyvää. Tämä edellyttää, tietoa ja herkkyyttä kohdata lukemalla erityisissä elämäntilanteissa olevia perheitä.
Keywords: Vankeus, Varhaiskasvatus Lapsen hyvinvointi,Lapsen oppiminen, Perhe ja kriisi, Lapsen oikeudet, Tukitoimet varhaiskasvatuksessa