Laatujohtaminen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän muutoksessa - Friman, Susanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa laadunhallinnan ja laatujohtamisen menettelyistä ja hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon kontekstissa palvelujärjestelmän rakenneuudistuksessa. I osatutkimuksen tavoitteena oli kuvata laadunhallinnan ja laatujohtamisen tilaa, ja arvioida siinä havaittavia yhteneväisyyksiä ja eroja julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa yhden maakunnan kuuden sote-organisaation ja yliopistosairaanhoitopiirin yksiköissä. Kyselytutkimuksessa nimetyt vastaajat (n=30) sairaanhoitopiirissä ja kunnissa (n=27) olivat tiedonantajina. II osastutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja palveluketjuihin kohdistuvan alueellisen yhteistyön tilaa ja tarpeita laadunhallinnan näkökulmasta. III osatutkimuksen tavoitteena oli kuvata ja arvioida sote-organisaatioiden toiminnan laadunarvioinnin tilaa ostopalvelut mukaan lukien. Haastattelututkimukseen osallistui kolmen yliopistosairaanhoitopiirin yksikön nimettyjä edustajia (n=11) sekä kolmen kunnan sote-organisaation edustajia (n=11). IV osatutkimuksen tavoitteena oli systemaattisen kirjallisuuskatsauksen (n=15) ja sisällön analyysin avulla kuvata ja analysoida vaikuttavia johtamisen piirteitä terveydenhuollon laadun johtamisessa. Tutkimusorganisaatioiden laadunhallinta oli vaihtelevaa, mukaan lukien ostopalvelujen laadunarviointi. Kansallisen ohjauksen ja ajantasaisen tiedon puute sekä organisaatioiden kehittymätön laatukulttuuri tunnistettiin hidasteiksi alueellisen laatuyhteistyön kehittymiselle. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon yhdyspinnalla asiakasprosessien laadunarvioinnin koettiin olevan hyvin vähäistä, eikä integraatiopyrkimyksiä tullut esiin tässä tutkimuksessa palvelurakenneuudistuksen valmistelun ollessa meneillään. Vaikuttaviksi laadun johtamisen piirteiksi tunnistettiin strateginen, tietoperusteinen, arvopohjainen, kannustava, osallistava ja kommunikoiva johtaminen. Tuloksia voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän integraation jalkauttamisen tukena, muutosjohtamisen sekä laatujohtamisen menettelyjen hyödyntämisen tukena. Lisäksi tuloksien tuottamaa tietoa voi hyödyntää johtamiskoulutuksessa sekä palvelujärjestelmätutkimuksessa.

Total Quality Management in the reform of the social and healthcare service system The aim of the research was to produce information of quality management and quality management procedures in the context of social and health care in the restructuring of the service system. The aim of the first part of the study was to describe the state of total quality management and evaluate the commonalities and differences that can be observed in public social and healthcare organizations in the units of one province's six social and healthcare organizations of municipalities and the university hospital district. In the survey material named respondents (n=30) in the hospital district and municipalities (n=27) were the informants. The aim of part II study was to identify the status and needs of regional cooperation in social and healthcare and service pathways from the perspective of quality management. The aim of part III study was to describe and evaluate the state of quality assessment of social and healthcare organizations, including purchase services. Appointed representatives of three units of the university hospital district (n=11) and representatives of three municipalities' social and healthcare organizations (n=11) participated in the interview study. The aim of part IV study was to identify the characteristics of leadership and their effectiveness in quality management in the healthcare sector through a systematic literature review (n=15) and a content analysis. Quality management in research organizations was variable, including the qual-ity assessment of purchasing services. The lack of national guidance and up-to-date information, and the organizations’ undeveloped quality culture were identified as slow down the development of regional quality cooperation. Especially at the inter-face of social and healthcare, the quality assessment of customer processes was felt to be very little, and no integration efforts emerged in this study while the service restructuring was being prepared. Effective quality management requires the identification and utilisation of effective management features, such as strategic, knowledge-oriented, value-based, supportive, participative and communicative management. The results can be used as support for implementing the integration of the social and healthcare service system, as support for the utilisation of change management and quality management procedures. In addition, the information produced by the results can be used in management training and service system research.