Yhteisöllisyyttä öljy-yhtiöiden alla : Huoltoasemien merkityksellisyys miesten elämässä - Hakanen, Eveliina (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tutkin, miten merkittäviä huoltoasemat ovat olleet miesten elämässä. Samalla selvitän, miten miehet suhtautuvat perinteisten huoltoasemien katoamiseen ja liikenneasemien tuloon. Lisäksi tutkin nostalgian vaikutuksia heidän kokemuksiinsa ja muistojen muodostumiseen. Tutkimusaineistonani toimi luomani verkkokysely, jonka julkaisin kahdessa huoltoasema-aiheisessa Facebook-ryhmässä. Kysely oli nimetön ja se koostui avoimista kysymyksistä sekä valintakysymyksistä. Mikään kysymys ei ollut vastaajalle pakollinen. Vastaajia kerääntyi yhteensä 129. Kyselyn pohjalta selvisi, että huoltoasemat ovat olleet miehille tärkeitä ajanviettopaikkoja, joihin kokoontumisen tärkeimpänä motiivina on ollut asemilla vallinnut yhteisöllisyys asiakkaiden ja työntekijöidenkin välillä. Monille asemat tarjosivat alun työuralle ja jotkut saattoivat pysyä alalla eläkeikään asti. Lisäksi he kokevat palvelun laadun ja laajuuden olevan tärkeä elementti, jota huoltoasemalle lähdettäessä tultiin hakemaan. Työntekijät kohtasivat asiakkaan aidosti sekä apua oli aina tarjolla. Näin ne muodostivat miehille erittäin tärkeiksi paikoiksi elämän varrella. Huoltoasemien korvaantuminen liikenneasemilla aiheuttaa suurimmassa osassa negatiivisia tunteita. Miehet kokevat, etteivät liikenneasemien tilat houkuttele asiakkaita viettämään siellä aikaa. Myös palvelun tason koetaan heikentyneen suuresti. Jotkut kuitenkin näkevät palvelutason taas parantuneen ja näin ollen pitävät kehityssuuntaa hyvänä. Nostalgian vaikutus on suuri siihen, mitä ja miten huoltoasemilla vietettyä aikaa muistellaan. Huoltoasemilla on vietetty eniten aikaa nuorena, jolloin myös muistotihentymä vaikuttaa siihen, mitä vastaajat muistavat. On otettava huomioon, että myös aika on kullannut monia muistoja, ja siksi kaikki kokemukset huoltoasemista ovat positiivisia. Tarve muistella huoltoasemia ja omaa nuoruutta on synnyttänyt oman kulttuuriperintöyhteisönsä.
Keywords: huoltoasema, liikenneasema, kolmas paikka, nostalgia, kulttuuriperintöyhteisö