Ylikunnallisen edun turvaaminen rakennussuojelun poikkeamismenettelyssä - Pelkonen, Saana (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan ylikunnallisen edun turvaamista rakennussuojelun poikkeamismenettelyssä. Ensin tarkastelun kohteena on kunnallisen itsehallinnon ja ylikunnallisen edun välinen suhde. Tämän jälkeen tutkielmassa arvioidaan poikkeamismenettelyyn liittyvää harkintavaltaa. Viimeiseksi tutkittavana ovat ne poikkeamismenettelyyn liittyvät menettelysäännökset, jotka turvaavat ylikunnallista etua rakennussuojelun poikkeamismenettelyssä. Aihetta tarkastellaan lain, esitöiden, oikeuskirjallisuuden sekä oikeuskäytännön pohjalta. Esitöiden osalta merkittävässä asemassa ovat maankäyttö- ja rakennuslakiin sekä hallintolakiin liittyvät esityöt. Tutkielmassa on useita keskeisiä kirjallisuuslähteitä. Hallinto-oikeuden puolelta keskeisimpiä teoksia ovat Olli Mäenpään teos Hallinto-oikeus, Seppo Kosken, Outi Suvirannan ja Veijo Tarukannelen teos Yleishallinto-oikeus sekä Heikki Kullan teos Hallintomenettelyn perusteet. Ympäristöoikeuden puolelta keskeisiä teoksia ovat Ari Ekroosin osuus maankäytöstä ja rakentamisesta teoksessa Ympäristöoikeus, Aleksi Heinilän teos Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen poikkeamistoimivalta, Lauri Jääskeläisen ja Olavi Syrjäsen teos Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä Pekka Hallbergin, Auvo Haapanalan, Ritva Koljosen, Hannu Rannan ja Jukka Reinikaisen teos Maankäyttö- ja rakennuslaki. Poikkeamistoimivallan siirto paikallisilta ympäristöviranomaisilta kunnille vastaa pidempiaikaista maankäyttö- ja rakennuslain kehitystä, jossa kunnallista itsehallintoa on vahvistettu. Toimivallan siirron yhteydessä on kuitenkin huomioitava rakennussuojeluasioihin liittyvä ylikunnallinen etu, joka perustuu ympäristöperusoikeuteen sekä kansainvälisiin sopimuksiin. Rakennussuojelun poikkeamislupiin liittyvät säännökset jättävät harkintavaltaa kunnalle. Ylikunnallista etua turvaa kuitenkin paikallisen ympäristöviranomaisen asema rakennussuojelun poikkeamismenettelyssä. Paikallisella ympäristöviranomaisella on oikeus saada tieto kunnassa vireille tulleesta poikkeamisasiasta, oikeus antaa lausunto asiassa sekä valitusoikeus poikkeamispäätöksestä. Epäsuorasti ylikunnallista etua turvaavat myös poikkeamisasian käsittelyyn liittyvä hallinto-oikeudellinen sääntely, kuten kunnan velvollisuus antaa nimenomainen päätös sekä kunnan perusteluvelvollisuus.