DAC6-direktiivin suhde Euroopan unionin perusoikeuksiin : Erityistarkastelussa asianajosalaisuus ja itsekriminointisuoja - Tuomi, Matias (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on DAC6-direktiivin mukaisten raportointivelvoitteiden suhde unionin oikeudessa turvattuihin puolustautumisoikeuksiin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millä tavoin DAC6-direktiivin asettamat velvoitteet suhteutuvat erityisesti asianajosalaisuuteen (legal professional privilege) ja itsekriminointisuojaan, sekä millaista merkitystä näillä oikeuksilla on direktiivin soveltamisessa. Asianajosalaisuus turvaa asianajajan ja tämän asiakkaan välistä luottamuksellista viestintää, itsekriminointisuoja taas suojaa rikoksesta syytettyä tai epäiltyä epäasialliselta pakottamiselta oman syyllisyytensä selvittämiseen. Molemmat saattavat olla ongelmallisessa suhteessa DAC6-direktiiviin, joka velvoittaa verovelvollisia ja verojärjestelyjen välittäjiä raportoimaan laajasti tietoja liittyen rajat ylittäviin verojärjestelyihin, joissa saattaa olla veron kiertämisen tai välttämisen piirteitä. Tutkielma toteutetaan oikeusdogmaattisella menetelmällä systematisoimalla DAC6-direktiivin säännöksiä, Euroopan unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöä sekä aihetta koskevaa oikeuskirjallisuutta. Lisäksi esitetään muutamia oikeusvertailevia huomioita oikeustilasta muissa unionin jäsenvaltioissa. Ensiksi tarkastellaan DAC6-direktiivin aineellista sisältöä sekä Euroopan unionin perusoikeusjärjestelmää yleisesti. Tämän jälkeen arvioidaan asianajosalaisuuden ja itsekriminointisuojan historiallista kehitystä, nykyistä oikeusnormipohjaa sekä lopulta oikeuksien suhdetta direktiiviin. Johtopäätöksenä todetaan, että DAC6-direktiivin raportointivelvoitteet ovat jännitteisessä suhteessa unionin oikeudessa turvattujen puolustautumisoikeuksien kanssa. Asianajosalaisuuden osalta direktiivissä säädetty vapautus raportointivelvollisuudesta turvaa oikeuden ydinsisältöä, mutta ei kaikissa tilanteissa estä luottamukselliseen oikeudelliseen neuvontaan liittyvien tietojen välittymistä viranomaisille. Itsekriminointisuojan osalta tutkielmassa katsotaan, että raportointivelvollisuus voi tietyissä tilanteissa muodostaa EIS 6 artiklan näkökulmasta ongelmallisen asetelman erityisesti, jos raportoitavia tietoja voidaan myöhemmin käyttää rikosprosessissa ilman rajoituksia. Asianajosalaisuuden ja itsekriminointisuojan merkitys korostuu siis erityisesti tilanteissa, joissa DAC6-direktiivin mukainen raportointivelvollisuus ja siihen liittyvät seuraamukset voitaisiin rinnastaa rikosoikeudelliseen menettelyyn EIS 6 artiklan autonomisen rikossyytteen kriteerien valossa. Tällaisissa tilanteissa direktiivin tavoitteiden ja perusoikeuksien välinen tasapaino edellyttää perusoikeusmyönteistä ja tapauskohtaista tulkintaa. Lopuksi esitetään vielä muutamia de lege ferenda -huomioita sekä Suomen että unionin oikeustilasta. Tutkielman keskeinen tulos on se, että EUT:n oikeuskäytäntöä ja DAC6-direktiivin velvoitteita tulee tulkita tavalla, joka huomioi EIS 6 artiklan takaaman suojan vähimmäistason, eli yhteensopivasti EIT:n ratkaisukäytännön kanssa. Tämä tarkoittaa, että perusoikeuskirjan 47 artiklan takaamat puolustautumisoikeudet suojaavat henkilöä tilanteessa, jossa henkilön oikeusasemaan kohdistuu huomattava vaikutus.
Keywords: DAC6, rajat ylittävä järjestely, vero-oikeus, EU-oikeus, perusoikeudet, ihmisoikeussopimus, perusoikeuskirja, asianajosalaisuus, itsekriminointisuoja