Opettaja konfliktin keskellä : Opettajien käyttämät ratkaisustrategiat konfliktitilanteissa - Kimpimäki, Aija-Emilia; Kartio, Alma-Aurora (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peruskoulun opettajien käytössä olevia ratkaisustrategioita konfliktitilanteiden ratkaisemiseksi, sekä minkälaiset konfliktit koetaan vaikeimmiksi ratkaista. Erityisesti pyrittiin tunnistamaan konkreettisia toimintatapoja, joiden avulla opettajat hallitsevat ja selvittävät konflikteja koulussa. Tutkimusta motivoi halu ymmärtää, löytyykö opettajien käyttämistä strategioista keskinäisiä yhtäläisyyksiä tai toistuvia toimintamalleja. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena. Aineisto kerättiin anonyymina Webropol -kyselynä, johon vastasi 17 opettajaa ympäri Suomea. Vastaukset analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opettajilla on käytössä monipuolinen valikoima konfliktin ratkaisustrategioita. Opettajien käyttämissä strategioissa korostui keskustelu, avoin vuorovaikutus sekä tunnekasvatus. Tutkimuksen tulosten perusteella konfliktin ratkaisemista vaikeuttivat huoltajien asenne, useat osapuolet, oppilaan empatiakyvyn puute sekä vapaa-ajalla tapahtuneet tilanteet.
Keywords: konflikti, opettaja, ratkaisustrategiat, tunnetaidot, vuorovaikutus