Uusien johtajien pystyvyysuskomukset omasta johtamisesta : Johtaja-johtajasuhteen laadun ja koetun organisaation tuen merkitys - Karhu, Susanna (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tutkitaan, missä määrin johtaja-johtajasuhteen laatu ja koettu organisaation tuki ovat yhteydessä uusien johtajien minäpystyvyyteen. Aiemmissa tutkimuksissa johtajille tarjotun tuen on havaittu vaikuttavan johtajan kehittymiseen ja että yksilön pystyvyysuskomuksilla on merkittävä rooli johtajan kehittymisprosessissa. Näin ollen esimiehen tai organisaation toimet, jotka tukevat johtajaa voivat parantaa johtajan minäpystyvyyttä. Johtajan minäpystyvyyden on puolestaan todettu vaikuttavan positiivisesti johtajan tehokkuuteen, motivaatioon ja suorituskykyyn. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena, jossa analysoitiin laajemman vuosien 2017–2018 välisenä aikana kerätyn kyselytutkimuksen aineistoa. Aineisto analysoitiin hierarkkisen regressioanalyysin avulla, mistä saatiin selville, minkälainen riippuvuussuhde on uusien johtajien minäpystyvyydellä ja johtaja-johtajasuhteen laadulla sekä uusien johtajien minäpystyvyydellä ja koetulla organisaation tuella. Tutkielman tulosten mukaan koetulla organisaation tuella on positiivinen yhteys uusien johtajien minäpystyvyyteen. Tämän tuloksen voidaan sanoa tukevan teoriaan perustuvia oletuksia ja vahvistavan aiemmissa tutkimuksissa tehdyt samansuuntaiset havainnot. Tutkielman toinen tutkimuskysymys jäi vaille tilastollisesti merkitsevää vastausta. Tutkielman tulosten perusteella organisaatioiden tulisi painottaa ja ottaa huomioon johtajien koettuun organisaation tukeen vaikuttavia tekijöitä toiminnassaan, jotta ne voisivat vahvistaa ja tukea uusien johtajien minäpystyvyyden sekä johtajuuden kehittymistä. Uusien johtajien minäpystyvyyttä tukemalla organisaatiot vahvistavat johtajiensa luottamusta kykyihinsä ja uskoa tulevaisuuteen muutostilanteissa.
Keywords: johtajan minäpystyvyys, johtaja-johtajasuhde, koettu organisaation tuki, johtajan kehittyminen, johtajuuden kehittyminen, LLX, LMX, POS