Mielimaissa-projekti kantaaottavana taiteena : vaikuttavuuden elementit Turun pääkirjaston näyttelyssä 2025 - Leskelä, Lumi (My University, 2025)
Kandidaatintutkielma tarkastelee kantaaottavan taiteen elementtejä ja niiden vaikutusta ihmisten kokemuksiin Mielimaissa-näyttelyn yhteydessä Turun pääkirjastossa syyskuussa 2025. Tutkimuksen kohteena on, millaiset muodolliset ratkaisut ja taiteen elementit saavat ihmiset pysähtymään taiteen äärelle ja mitkä tekijät vaikuttavat heihin merkittävimmin. Näyttely on osa laajempaa Mielimaissa-projektia (2016-), jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista muotokuvien ja henkilökohtaisten tarinoiden avulla. Tutkimusaineisto koostuu kahdesta osasta: kävijöiltä kerätystä kyselytutkimuksesta (42 vastausta) sekä projektin tekijöiden puolistrukturoiduista haastatteluista. Kysely toteutettiin näyttelyn kahdeksan viimeisen päivän aikana ja sen avulla kartoitettiin kävijöiden kokemuksia näyttelyn vaikuttavista elementeistä. Analyysimenetelminä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, teoriaohjaavaa tarkastelua sekä diskurssianalyyttisiä piirteitä. Teoreettinen viitekehys pohjautuu aktivistisen ja kantaaottavan taiteen tutkimukseen (esim. Thompson 2015; Bishop 2024), psykologisiin näkökulmiin taiteen vaikutuksista (Winner 2019) sekä neurotieteellisiin havaintoihin taiteen kokemisessa (van Leeuwen ym. 2022). Tulokset osoittavat, että Mielimaissa-projektin visuaaliset ja tarinalliset elementit mahdollistavat monin tavoin ihmisen pysähtymisen näyttelyn äärelle. Vaikuttavimmiksi elementeiksi nousivat suurikokoiset ja visuaalisesti kiinnostavat muotokuvat sekä aiheen merkityksellisyys. Tarinoiden ja kuvien aitous korostui keskeisenä syynä siihen, miksi elementit vaikuttivat merkittävästi kyselytutkimuksen vastaajaan. Kokonaisuutena näyttelyn eri osat tukivat toisiaan, ja projektin ihmislähtöinen lähestymistapa teki näyttelystä kokonaisuudessaan vaikuttavan.
Keywords: kantaaottava taide, Mielimaissa-projekti, Mielimaissa-näyttely, vaikuttavuus