Unenaikainen aivojen sähköinen purkaustoiminta lapsen kognitiivisen suoriutumiskyvyn heikkenemisen ja käytösoireiden syynä - Lähdetie Jaana; Forsell Netta; Lähdesmäki Tuire; Karhu Jari O; Munós-Ruiz Miguel (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
TAUSTA : Jatkuva unenaikainen purkaustoiminta aivosähkökäyrässä (EEG) ja siitä johtuva CSWS-oireyhtymä ovat joskus lapsen epilepsiaan liittyvä ilmiö, jonka vaikutuksesta oppiminen, käytös, vireys ja tarkkaavaisuus huononevat huomattavasti. Tutkimme CSWS-oireyhtymän syitä, hoitoa ja tuloksia omassa potilasaineistossamme.
POTILAAT JA MENETELMÄ : Tyksin aineistosta kerättiin ajalta 2006-2016 CSWS-potilaiden sairauskertomustiedot. Kriteerit täyttäneitä potilaita oli 17, ja heitä seurattiin 1,5-9 vuotta.
TULOKSET : CSWS:n taustalla on geneettisiä ja hankinnaisia pre- ja perinataalisia syitä. Yhdeksällä potilaalla oli rakenteellisia aivomuutoksia, kuten polymikrogyriaa, talamushypoplasiaa, hydrokefalusta taikka aivoverenvuodon tai -infarktin jälkitila. Kahdeksalla potilaalla CSWS:n alkamista edelsi lääkitys natriumkanavan salpaajalla. Seurannassa todettiin kognitiivisen suoriutumiskyvyn heikkenemistä, ja kymmenen lasta suoriutui kehitysvammaisen tasolla. Kymmenestä potilaasta yhdeksän EEG normaalistui murrosiässä.
​​​​​​​PÄÄTELMÄT : Epilepsiaa sairastavan lapsen kognitiivisen suoriutumiskyvyn heikkenemisen ja käytösmuutosten taustalla tulisi osata epäillä CSWS-oireyhtymää.