Pölyttäjien klopyralidialtistuminen - van de Pavert, Erik (My University, 2026)
Hyönteiskato on pitkään tutkittu ilmiö, joka on laajalti ihmisen aiheuttamaa. Hyönteispölyttäjien merkitys ihmisille on valtava. Ruuantuotantomme määrä ja monipuolisuus kärsii hyönteispölyttäjien vähetessä, mutta samalla maatalouden tehostaminen on yksi suurimmista hyönteiskatoa vahvistavista tekijöistä. Tehomaatalous johtaa pölyttäjien pesä- ja ravintopaikkojen tuhoutumiseen sekä torjunta-aineiden leviämiseen ympäristöön. Kaikki torjunta-aineiden vaikuttavat aineet ovat letaaleja tarpeeksi korkeissa pitoisuuksissa, mutta jotkin vaikuttavat aineet heikentävät oppimiskykyä ja muistia pienissäkin määrissä. Klopyralidi on vaikuttava aine joissain maataloudessa ja puutarhoissa käytetyissä rikkakasvihävitteissä. Se päätyy ruiskutettaessa kukkiville kasveille, jolloin hyönteispölyttäjät altistuvat sille. Muiden rikkakasvihävitteiden vaikuttavien aineiden haittavaikutuksista löytyy näyttöä, mutta klopyralidista on puutteellisesti tutkimuksia. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää klopyralidin vaikutusta kukkakasvien houkuttelevuuteen hyönteispölyttäjille. Tutkielmassani rajasin kukkaniityltä 16 ruutua, joista puolet käsittelin klopyralidiseoksella ja puolet pelkällä vedellä. Jokaista ruutua havainnoimme neljä kertaa laskien jokaisen kukalle laskeutuneen hyönteisen. Hyönteisryhmien koostumus vastasi olemassa olevaa tutkimuskirjallisuutta. Rajattujen ruutujen kasvillisuus vaihteli paljon ja saattoi vaikuttaa houkuttelevuuteen. Toisena havainnointipäivänä käsittelyruutujen kasvit olivat nahistuneet hieman, vähentäen ruutujen houkuttelevuutta. Kukkivien kasvien peittävyys korreloi vahvasti hyönteismäärän kanssa. Klopyralidikäsittelyruutujen ja kontrolliruutujen välillä ei ollut merkitsevää eroa. Pölyttäjät eivät siis välttäneet ruutuja, joille oli ruiskutettu klopyralidiseosta, joten ne voivat altistua klopyralidille vieraillessaan ruiskutetuilla kukilla. Täydentävillä jatkotutkimuksilla voisi selvittää asiaa tarkemmin.
Keywords: Klopyralidi; pestisidi; herbisidi; pölyttäjä; hyönteispölytys; rikkakasvihävite