Käyttöpääoman hallinta projektiliiketoimintaa harjoittavassa yrityksessä - Löfstedt, Jenni (My University, 2023)
Käyttöpääoman hallinta on yksi merkittävimmistä yrityksen liiketoimintaan vaikuttavista meka- nismeista, sillä tehokkaalla käyttöpääoman hallinnalla yritykset pystyvät varmistamaan toimin- nan jatkuvuuden. Taloudellisissa kriisiolosuhteissa käyttöpääoma on yleensä ensimmäisiä asioita, joihin kriisit vaikuttavat, minkä takia on tärkeää, että yritykset ylläpitävät käyttöpääoman hallin- taprosesseja sekä normaaleissa että kriisiolosuhteissa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia käyttöpääoman hallintaa projektiliiketoimintaa harjoittavassa yrityksessä. Projektiliiketoimintaa harjoittavilla yrityksillä projektit saattavat kestää useita vuosia, minkä takia yritykseen tulevat ja yrityksestä lähtevä rahavirrat saattavat olla hyvin epätasaisia. Tämä aiheuttaa erilaisia haasteita käyttöpääoman hallittavuuteen liittyen. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, millaisia haasteita projektiliiketoimintaa harjoittava yritys joutuu kohtaamaan käyttöpääoman hallinnassaan ja mitä lisähaasteita viimeaikaiset taloudelliset kriisit ovat tuoneet tähän. Haasteiden lisäksi tutkimuk- sessa pyritään löytämään keinoja, joiden avulla projektiliiketoimintaa harjoittava yritys pystyisi tehostamaan käyttöpääoman hallintaansa sekä varautumaan taloudellisten kriisien aiheuttamiin epävarmuuksiin. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena projektiliiketoimintaa harjoittavalle yritykselle, jota kutsutaan tutkimuksessa Solution Oy:ksi. Suurin osa tutkimuksen aineistosta kerättiin teemahaas- tattelujen avulla. Teemahaastatteluihin valikoitui yhteensä 10 Solutionin työntekijää sellaisilta osastoilta, jotka ovat relevantteja käyttöpääoman hallinnan kannalta. Haastattelujen tueksi aineis- toa kerättiin myös havainnoimalla yrityksen toimintaa sekä tutkimalla erilaisia yrityksen toimin- taan liittyviä dokumentteja. Tutkimustulokset osoittavat, että projektien keston takia sekä pitkien toimitusmatkojen takia pro- jektiliiketoimintaa harjoittava yritys joutuu kohtaamaan erilaisia hallinnollisia ja operatiivisia haasteita, jotka vaikuttavat käyttöpääoman hallintaan. Eri projektimaissa asiakkailla saattaa olla erilaisia maksukulttuureja, jotka vaikuttavat käyttöpääoman ennustettavuuteen. Projektit voivat myös viivästyä esimerkiksi pitkien toimitusmatkojen, osien huonon saatavuuden ja aiemmissa projektivaiheissa tapahtuneiden viivästysten takia. Etenkin koronapandemia ja Venäjän aloittama sota ovat aiheuttaneet erilaisia viivästyksiä projekteihin, minkä takia saatavia on ollut vaikeaa kotiuttaa ennustettuun tahtiin. Toisaalta hintojen nousun takia asiakkaiden epävarmuus on kasva- nut, minkä takia uusia projekteja ei ole saatu kerrytettyä odotetulla tasolla. Projektiliiketoimintaa harjoittava yritys voi kehittää käyttöpääoman hallintaansa aloittamalla käyttöpääoman systemaattisen seuraamisen sekä luomalla käyttöpääoman hallinnalle ylätason prosessin. Asettamalla käyttöpääomalle erilaisia mittareita, kuten esimerkiksi käyttöpääomasyk- lin, ja määrittämällä näille mittareille tavoitteet, yrityksessä voidaan paremmin ymmärtää käyttö- pääoman merkitys toiminnan kannalta. Henkilöstön sitoutumista käyttöpääoman hallintaan voi- daan tukea myös koulutusten ja palkkioiden avulla. Kun yrityksen työntekijät ovat sitoutuneet käyttöpääoman hallintaan ja sitä seurataan johdonmukaisesti, voidaan huomata käyttöpääoman elementtien hallinnassa tarvittavia kehitystarpeita ja eri elementtejä pystytään hallitsemaan koko- naisvaltaisella tavalla. Riskienhallintaprosessien havaittiin olevan myös merkittävässä osassa käyttöpääoman tehokkuuden kannalta, sillä niiden avulla voidaan varautua taloudellisten kriisien aiheuttamiin epävarmuuksiin kassavirroissa.
Keywords: käyttöpääoman hallinta, projektiliiketoiminta, talouskriisi