Hinnoitteluanomaliat osakemarkkinoilla. : Kannattavuuden ja investointien yhteys tuottoihin Suomessa vuosina 2001–2021. - Vierikko, Roope (My University, 2022)
Capital Asset Pricing Model on laajalle levinnyt hinnoittelumalli, jonka mukaan arvopaperin odotettuun tuottoon vaikuttaa sen ominaisuuksista ainoastaan arvopaperin tuoton herkkyys markkinaportfolion tuottoon nähden, jota kuvataan betalla. Malli on kohdannut empiirisiä haasteita, joista yksi erityinen haaste on havaitut hinnoitteluanomaliat, eli mallin ulkopuoliset tunnusluvut, jotka betan ohella selittävät tuottoja. Hinnoitteluanomalioita on havaittu satoja, joista uusimpien joukkoon kuuluvat kannattavuus ja investoinnit. Kannattavuudella on havaittu positiivinen yhteys tuottoihin ja investoinneilla on havaittu negatiivinen yhteys tuottoihin useissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Sekä kannattavuuden että investointien anomalioiden tutkimiseen on käytetty useita erilaisia tunnuslukuja. Tässä tutkielmassa tavoitteena on tutkia, havaitaanko Suomesta vuoden 2001 heinäkuun ja vuoden 2021 kesäkuun välisellä ajanjaksolla kannattavuuden ja investointien hinnoitteluanomalioita, eli testata ovatko kannattavuus ja investoinnit yhteydessä tuottoihin toisin kuin CAPM olettaa. Lisäksi tavoitteena on testata vaikuttaako tunnuslukujen määrittely tutkimuksen tuloksiin. Kontrollimuuttujina tutkielmassa käytetään yrityksen betaa, kokoa, arvoa ja momentumia. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että kannattavuudella on positiivinen ja investoinneilla puolestaan negatiivinen yhteys tuottoihin 2000-luvun Suomessa. Kannattavuuden tunnusluvuista myyntikatteen ja oman pääoman suhteesta muodostettu tunnusluku on vahvimmin yhteydessä tuottoihin. Koko pääomalla skaalattu myyntikate on lähes yhtä vahvasti yhteydessä tuottoihin, mutta operatiivisen kannattavuuden yhteys on huomattavasti heikompi. Investointien tunnusluvuista vain epänormaalit pääomamenot ovat yhteydessä tuottoihin, eikä kansainvälisesti yleisesti investointien tunnuslukuna käytetty koko pääoman kasvu ole yhteydessä tuottoihin. Tulokset viittaavat siihen, että omalla pääomalla skaalatun myyntikatteen ja epänormaalien pääomamenojen tunnusluvut voisivat olla sopivia mittareita kannattavuudelle ja investoinneille Suomen osakemarkkinoilla hyödynnettävissä hinnoittelumalleissa.
Keywords: Anomaliat, CAPM, kannattavuus, investoinnit, Suomi