Perussuomalaisten mediasuhde - ”Aidon kansan” ja ”valtamedian” diskursiivinen rakentuminen Suomen Uutiset -verkkomediassa - Honkala, Säde (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan Perussuomalaisten suhdetta valtavirtamediaan puolueen oman Suomen Uutiset -verkkomedian julkaisuja analysoimalla. Perussuomalaiset ovat läpi koko puolueen elinkaaren esittäneet paljon kritiikkiä etenkin valtavirtamedioita kuten Yleä kohtaan. Oikeistopopulistiselle puolueelle ominaisesti valtavirtamedian kritiikki ja vastustaminen ovat keskeinen osa sen poliittista strategiaa ja retoriikkaa. Suomessa medialuottamus erottuu globaalisti erityisen korkeana, mikä tekee perussuomalaisten tästä poikkeavasta mediasuhteesta mielenkiintoisen tutkimuskohteen. Tutkimuksessa kysyn, millaisia diskursseja Suomen Uutisissa tuotetaan ja uusinnetaan vakiintuneesta valtavirtamediasta?” Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa keskeisiä diskursiivisia rakennustapoja aineistosta, joiden avulla perussuomalaiset tuottavat ja ylläpitävät heidän käsityksiään valtavirtamediasta. Tutkimuksen alkuperäisaineistona on käytetty perussuomalaisten puoluemediassa Suomen Uutisissa julkaistuja 45 kirjoitusta, jotka käsittelevät sisällössään valtavirtamediaa ja on julkaistu vuoden 2024 aikana. Tutkimusmetodeina ovat sisällönanalyysi ja kriittinen diskurssianalyysi. Niiden avulla on eroteltu aineistosta yleisiä teemoja ja kielenkäytön tapoja, joilla rakennetaan ja uusinnetaan keskeisimpiä valtasuhteita. Tutkimus osoittaa, että Suomen Uutisten jutuissa rakennetaan diskursseja, joissa ”valtamedia” kehystetään osaksi ”eliittiä” ja asetetaan vastakkain ”kansan” kanssa. Jaottelu perustuu populistiseen kahtiajakautuneeseen maailmankuvaan. Tällaisen maailmankuvan tuottaminen mahdollistaa puoluemedian asemoitumisen ”kansan ääneksi”, jolla pyritään oikeuttamaan perussuomalaisten poliittisia tavoitteita. Diskursseja tuotetaan erilaisten strategioiden avulla, joista affektiivisuus on keskeinen. Sen avulla rakennetaan ja niin sanottua performatiivista totuutta, jossa poliittiset argumentit saavuttavat legitiimiyden yleisön kokemusten, tunteiden ja kontekstin perusteella. Näin voidaan onnistua sivuuttamaan kokonaan argumentoinnin loogisuuden tarkastelu, mikä avulla Suomen Uutiset luo vaihtoehtoisen todellisuuden, joka vahvistaa poliittista vastakkainasetteluja koko yhteiskunnassa. Tällaisen sisällön tuottamisella perussuomalaiset saattavat heikentää yhteiskunnallista luottamusta ja haastaa suomalaisen median perinteistä toimintamallia. Demokratian toimivuuden näkökulmasta kyseisen kaltaiset puoluemediat ja niiden rooli mediakentällä kaipaavat jatkotutkimusta.
Keywords: Perussuomalaiset, populismi, mediadiskurssi, poliittinen viestintä, sisällönanalyysi, diskurssianalyysi, vastakkainasettelu