Toimintaterapeuttien kokemuksia käsitöiden tekemisen merkityksestä yksilön hyvinvoinnille ja toimintakyvylle - Kujansuu, Annika (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia kokemuksia toimintaterapeuteilla on käsitöiden tekemisen merkityksestä yksilön hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu käsityön tekemisen, yksilön hyvinvoinnin ja yksilön toimintakyvyn käsitteistä. Tutkimusteorian mukaan käsityöt voivat toimia hyvinvointia edistävänä toimintana muun muassa merkityksellisenä koettuna, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävänä sekä tunnesäätelyä kehittävänä toimintana. Käsityöt voivat olla toimintaterapian toimintamuotona toimien terapeuttisena välineenä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja näkökulmana tutkimukselle toimi fenomenologinen tutkimus, jossa tutkitaan tutkimuksen aihetta ilmiönä sekä tutkimukseen osallistuvan kokemusta ilmiöstä. Tutkimuksen kohdejoukon muodostivat toimintaterapeutit, jotka hyödyntävät käsitöiden tekemistä toimintamuotona. Aineistonkeruu toteutettiin Webropol-alustalle luodulla sähköisellä kyselylomakkeella sosiaalisessa mediassa kolmessa toimintaterapeuteille suunnatussa Facebook-ryhmässä. Sähköinen kyselylomake koostui kahdeksasta avoimesta kysymyksestä. Tutkimusaineisto koostui toimintaterapeuttien (n=17) vastauksista kyselyyn. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Aineistosta etsittiin tutkimuksen kannalta olennaiset pelkistetyt ilmaisut ja näitä vertailtiin etsien erilaisuuksia ja samankaltaisuuksia. Pelkistämisen jälkeen aineisto ryhmiteltiin ja samaa ilmiötä kuvaavista käsitteistä luotiin alaluokkia. Alaluokkia yhdisteltiin yläluokkien alle, joissa yhdistettiin kuvaukset samasta aihealueista, jotka toistuivat tutkimusaineistossa. Tutkimustuloksena voidaan todeta käsitöiden tekemisellä olevan positiivinen yhteys yksilön hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Toimintaterapeutit kokivat käsityöt toimintamuotona, joka edistää psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia sekä toimintakykyä. Käsitöiden avulla voidaan harjoittaa erilaisia toimintoja, jotka kehittävät tunnetaitoja, motorisia, kognitiivisia, sosiaalisia ja itseilmaisun taitoja. Käsityön tekeminen koetaan antavan merkityksellistä toimintaa yksilölle, ja käsityöt antavat onnistumisen kokemuksia ja edistävät pätevyyden tunnetta sekä kehittävät motorisia taitoja.
Keywords: käsitöiden tekeminen, hyvinvointi, toimintakyky, toimintaterapeutti