Virtuaalitiimit eri ikäisten työntekijöiden näkökulmista - Eskola, Tommi (My University, 2020)
Virtuaalitiimit ovat globalisaation ja teknologian kehityksen myötä yhä tärkeämmässä asemassa tämän päivän organisaatioita. Virtuaalitiimejä on aiemmin tutkittu monilta eri osa-alueilta, kuten tehokkuuden ja demografian näkökulmista. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään, miten virtuaalitiimeissä työskentelevien henkilöiden ikä vaikuttaa heidän kokemuksiinsa virtuaalitiimeistä. Laadullisessa tutkimuksessa saatiin selville, että vanhemmat ja nuoremmat työntekijät kokevat virtuaalitiimeissä työskentelyn jokseenkin eri tavoin. Merkittävimpiä eroja löytyi eri ikäisten työntekijöiden suhtautumisesta teknologian käyttöön sekä heidän suhtautumisestaan toisiinsa. Tutkimuksen perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että eri ikäiset virtuaalitiimien jäsenet kokevat työskentelyn yleisesti ottaen hyvin positiiviseksi tavaksi. Virtuaalitiimien hyödyiksi kuivailtiin esimerkiksi etätyömahdollisuutta ja työn autonomiaa. Heikkouksia olivat tutkittavan iästä riippumatta kommunikaation hitaus ja työkavereihin kohdistetut stereotypiat. Tutkimuksessa esitän aiemman tutkimuksen näkökulmia ja vertailen niitä tämän tutkimuksen tuloksiin. Tulokset olivat jokseenkin poikkeavia aiempaan tutkimukseen verrattuna. Esimerkiksi kasvotusten tapaamiset koettiin tärkeänä osana tiimityöskentelyä haastateltavan iästä riippumatta.
Keywords: virtuaalitiimit, demografia, ikä