Eläköityvien terveyden edistämiseen kannattaa panostaa - Sari Stenholm; Tuija Leskinen; Laura Viikari (Duodecim, 2025)
Keskimääräisen eliniän pidentyessä myös eläkkeellä vietetyt vuodet lisääntyvät. Jotta nämä vuodet olisivat mahdollisimman terveitä ja toimintakykyisiä, terveyden edistämiseen tähtäävät toimet tulisi aloittaa riittävän varhain. Eläköityminen itsessään tarjoaa hyvän mahdollisuuden elintapojen tarkasteluun ja tarvittavien muutosten tekemiseen, koska työhön liittyvät kuormitustekijät poistuvat ja aikaa itsestä huolehtimiseen on enemmän. Ikääntyvän väestön terveyden edistämisen näkökulmasta eläköityminen on hyvä ajankohta vaikuttaa koko ikäryhmään. Toisaalta sairauksien ehkäisyn ja toimintakyvyn säilymisen kannalta erityisen tärkeää on tunnistaa ajoissa riskihenkilöt ja kohdentaa jatkotoimenpiteet heihin. Tutkimukset ovat osoittaneet ehkäisyn hyödyt erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa, kaatumisten ja murtumien ehkäisyssä sekä kognitiivisen ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Terveysteknologia on avannut uusia mahdollisuuksia ehkäisyyn ja hoidon seurantaan myös ikäihmisten osalta.