Avoin innovaatio ekoinnovaatioiden kehittämisessä – yksityinen sääntely ja ekologinen kestävä kehitys - Keränen, Ellamari (My University, 2022)
Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymykseen siitä, millä tavoin ekoinnovaatioita on kehitetty avoimen innovaation toimintamallin avulla patenttioikeuden ja sopimusoikeuden puitteissa, ja mikä merkitys tässä yhteydessä on yksityisellä sääntelyllä, eli sopimusjärjestelyillä. Lisäksi tutkimuksessa todetaan erityyppisten toimijoiden intressejä, jotka vaikuttavat avoimen innovaation toimintamallin hyödyntämiseen. Tarkoituksena on selvittää, miten avoimen innovaation periaatteiden mukaisella toiminnalla voi vastata merkittäviin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen ekoinnovaatioiden avulla. Tutkimus on pääosin teoreettista aiemman kirjallisuuden tutkimusta. Empiirisenä aineistona käytetään käytännön liike-elämän tapausesimerkkejä avoimen innovaation toimintamallin hyödyntämisestä ekoinnovaatioiden kehittämisessä, jotka havainnollistavat tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksen tuloksena voi todeta, että avointa innovaatiota toteutetaan useissa eri muodoissa ja tavoilla, vaikka avointa innovaatiota käsitteenä ei nimenomaisesti mainittaisi esimerkiksi yrityksen julkisissa strategioissa. Avoimen innovaation periaatteet ovat silti yleistyneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana yritysten toiminnassa. Avointa innovaatiota toteutetaan laajalti yksityisellä sääntelyllä. Sopimuksia laaditaan sekä yhteistoiminnasta, että immateriaalioikeuksien eli tässä patenttioikeuden omistussuhteista. Patenttilainsäädännön avulla keksijä saa yksinoikeuden kieltää muilta keksinnön hyödyntäminen liiketoiminnassa. Avoimen innovaation periaatteiden mukaisesti tavanomaisena tavoitteena on keksinnön ja siihen sisältyvän teknologian jakaminen yhteistyökumppaneille. Patenttilainsäädännön tarjoama mahdollisuus kielto-oikeuteen ja avoimen innovaation teknologian jakaminen voidaan yksityisen sääntelyn ja sopimusvapauden avulla mahdollistaa käytettäväksi toimijoiden välillä tarkoituksenmukaisella tavalla. Avoin innovaatio tulee olemaan yhä useamman toimijan välistä tulevaisuudessa. Innovaatioekosysteemit tulevat yleistymään, sillä niiden avulla onnistutaan tuomaan ammattilaisia ja resursseja yhteen yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Innovaatioekosysteemeissä julkiselle sektorille voidaan antaa vastuuta innovaatiotoiminnan onnistumisesta ja aloitteesta ja tiivistää yliopistojen, yritysten ja kaupunkien toimija yhteiskunnallisesti ajankohtaisten teemojen ratkaisemiseen.
Keywords: avoin innovaatio, ekoinnovaatio, kestävä ekologinen kehitys, immateriaalioikeus, patenttioikeus, innovaatioekosysteemi