Kurkiaisen vaurio, kognition turmio: Aivokurkiaisen vaurioitumisen yhteys kognitiivisiin löydöksiin tapaturmaisen aivovamman saaneilla potilailla - Ahonen, Eetu (My University, 2020)
Aivovammat (engl. traumatic brain injury, TBI) ovat aivojen vaurioitumisen merkittävimpiä aiheuttajia. Niiden seurauksena tyypillisesti ilmenee merkittävästi ja pitkäkestoisesti jokapäiväistä elämää hankaloittavia kognitiivisia vaikeuksia. Näiden kognitiivisten vaikeuksien syynä pidetään diffuusia aksonivauriota. Aivokurkiainen eli corpus callosum on aivojen keskeisimpiä valkean aineen rakenteita ja yksi yleisimmin vaurioituvista aivo-alueista aivovamman yhteydessä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin aivokurkiaisen vauri-oiden yhteyttä kognitiivisiin vaikeuksiin aivovammapotilailla. Aikaisemmista tutkimuksista poiketen aivokurkiaisen vauriota (CC-ryhmä) verrattiin sekä terveiden normiaineistoon että yleensä aivovamman ilman aivokurkiaisen vauriota saaneisiin (Kontrolliryhmä). Vertailuja varten kerättiin Turun Yliopistollisen Keskussairaalan traktografia-tietokan-nasta 31 henkilön kokoinen CC-ryhmä ja 21 henkilön kokoinen kontrolliryhmä, joille oli kliinisten tutkimusten yhteydessä teetetty traktografia ja neuropsykologinen tutkimus. Ai-vovamman yleensä saanut kontrolliryhmä suoriutui normiaineistoa heikommin tarkkaavuuden, toiminnanohjauksen ja prosessointinopeuden sekä viivästetyn loogisen muistin tehtävissä. CC-ryhmä suoriutui normiaineistoa hiekommin kielellistä ymmärtämistä, muistia ja oppimista, prosessointinopeutta, tarkkaavuutta ja toiminnanohjausta mittaavissa tehtävissä. CC-ryhmällä oli kontrolliryhmään verrattuna vaikeuksia erityisesti visuaalisen päättelyn, kielellisen ymmärtämisen ja visuaalisen muistin tehtävissä. Vaikeudet visuaalisessa päättelyssä ja kielellisessä ymmärtämisessä olivat yhteydessä aivokurkaisen bodyn vaurioon ja näönvaraisen muistin vaikeudet vaurioon aivokurkiaisen spleniumissa. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempaa näkemystä aivokurkiaisen vamman yhteydestä kielellisten kykyjen ja muistin vaikeuksiin. Aiemmin esitettyä yhteyttä aivokurkiaisen vaurion ja toiminnanohjauksen tai prosessointinopeuden hankaluuksien välillä ei tässä tutkimuksessa pystytty toistamaan. Täysin uutena löydöksenä esiintyi yhteys aivokurkiaisen bodyn vaurion ja visuaalisen päättelyn välillä.
Keywords: aivovamma, aivokurkiainen, kognitiiviset prosessit, diffuusiotensorikuvaus