Tuottava toimintatutkimus muusikon esiintymistarvikkeiden kuljetusratkaisun kehittämisestä - Värre, Olli (My University, 2018)
Tutkimuksen tarkoituksena on luoda muusikolle apuväline esiintymistarvikkeiden kuljettamiseen. Tutkimuksen tavoitteena on helpottaa muusikon kohtaamaa esiintymistarvikkeiden kuljetustapahtumaa valmistamalla siihen käytettävyydeltään ja ergonomialtaan kestävä apuväline. Tutkielman tutkimusmenetelmä kehitettiin yhdistämällä laadullisen toimintatutkimuksen ja käsityön tutkivan tuottamisen menetelmät soveltuvin osin. Tutkimusmenetelmä kehitettiin tutkimuksen tarkoituksen ja tavoitteiden perusteella. Tutkimusaineisto kerättiin toimintatutkimuksen syklien aikana erillisillä kyselykierroksilla. Toimintatutkimuksessa kerätyn aineiston perusteella laadittiin laatutavoitteisto sekä siihen perustuva laatutavoiteteoreema, jonka avulla suunniteltiin ja valmistettiin käytettävyydeltään ja ergonomialtaan kestävä apuväline toimintatutkimuksen tutkittavalle osapuolelle. Laatutavoitteet testattiin suunnittelemalla ja valmistamalla tuote sekä testaamalla sitä käyttökohteessaan. Laatutavoitteista johdettu laatutavoiteteoreema vahvistettiin testauksen ja arvioinnin jälkeen uudeksi laatutavoiteteoriaksi, ja testauksen observoinnin perusteella voidaan todeta, että toimintatutkimuksen tavoite tutkittavan toiminnan kehittämisestä on saavutettu. Kokonaisuuden kannalta painoarvoltaan merkittävimmät, eli apuvälineen kuljetus- ja säilytysominaisuuksiin liitttyvät laatutavoitteet saavuttivat testauksessa tavoitearvoa selvästi korkeamman tason, joten voidaan todeta, että luodun tuotteen olemassaolon kannalta tärkeimmät piirteet täyttyivät tutkivan tuottamisen ketjun seurauksena. Käytettävyyden ja ergonomian näkökulmasta tutkittavan toiminta kehittyi parempaan suuntaan valmistetun apuvälineen käyttämisen seurauksena. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tämän tutkimuksen kontekstissa havaittu muusikon roudaustapahtumaan liittyvä ongelma voidaan ratkaista kasvatustieteellisin ja erityisesti käsityökasvatuksen tutkimuksen menetelmin ja niitä yhdistelemällä. Tutkimuksen aikana luotu tuote jäi protoyyppitasolle, mutta toimintatutkimusta jatkamalla, ja tutkivan tuottamisen prosessia syventämällä tuotteen kehittäminen jopa markkinoitavaksi asti olisi mahdollista.
Keywords: toimintatutkimus, muusikot, kitaristit, tutkiva tuottaminen, käytettävyys, ergonomia, tuotekehitys, muotoilu, tuotesuunnittelu, käyttäjälähtöinen tuotesuunnittelu