Opettajien motivaatio edistyneille suomenoppijoille suunnatuissa kielitukihankkeissa - Santonen, Yulia (My University, 2021)
Tämän tutkimuksen tavoite on selvittää Turun yliopiston toteuttamissa kielitukihankkeissa toimivien suomen kielen opettajien motivaatioon vaikuttavia tekijöitä. Hankkeiden määrittäviä piirteitä ovat yksilöohjaus ja opiskelijan tarpeen mukaan räätälöity kielellinen tuki. Tutkimus pyrkii löytämään vastauksia siihen, minkälaiset asiat vaikuttavat opettajien motivaatioon ja miten opettajat sopeutuvat kohdattuihin haasteisiin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on mahdolliset minät -teoria, jonka keskeisiä käsitteitä ovat opettajien eri minäkuvat: mahdollinen minä, todellinen minä ja velvollisuusminä. Teorian mukaan ihmiset näkevät itsensä ja kehittymismahdollisuutensa erilaisina kuvina itsestään eri olosuhteissa. Teorian mukaan motivaatio syntyy siitä, kun eri minäkuvat ovat ristiriidassa keskenään ja yksilö – tämän tutkimuksen puitteissa opettaja – yrittää ratkaista ristiriidan. Tutkimusaineisto koostuu yksilöhaastatteluista, jotka on kerätty neljältä yliopiston kielitukihankkeisiin osallistuvalta opettajalta. Kerätty aineisto analysoitiin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin avulla, jolla pyrittiin selvittämään, mitkä minäkuvien väliset ristiriidat esiintyvät informanttien kokemuksissa. Tuloksissa keskeistä on se, että yliopiston toteuttamissa hankkeissa toimivat opettajat ylläpitävät työmotivaatiotaan kehittämällä uusia tulkintoja omasta roolistaan opettajana. Opettajat kehittävät uusia kuvia itsestään täyttäessään hankkeille asetettuja tavoitteita. Hankkeissa ollessaan opettajien täytyy joustaa omista käyttäytymis- ja työtavoistaan. Tämän huomion lisäksi aineistosta ilmenee se, opiskelijoiden tavoitteet huomioidaan opetuksessa opettajien suodattamassa muodossa. Opettajat muokkaavat hankkeiden opiskelijoiden muotoilemia tavoitteita sellaiseen muotoon, joka on opetuksen näkökulmasta ymmärrettävä. Tutkimustulokset osoittavat, että kielitukihankkeiden erikoispiirteet vaikuttavat siihen, miten opettajat kokevat pärjäävänsä opettajan roolissa. Yksilöohjaus opetusmenetelmänä aiheuttaa opettajille erityisiä haasteita ja vaatii lisää perehtymistä ja omien tapojen reflektointia kuin tavallinen opetus isolle ryhmälle luokassa.
Keywords: toisen kielen opettaminen, motivaatio, mahdolliset minät -teoria