Opettajan työhyvinvoinnin diskurssit Opettaja-lehdissä : Diskurssianalyyttinen lähestymistapa - Kivinen, Tiia (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää, minkälaisia diskursseja opettajien työhyvinvoinnista esiintyy Opettaja-lehdissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia kuvauksia opettajien työhyvinvoinnille, kuormitukselle ja hyvinvoinnin edistämisen keinoille rakentuu ammattilehdissä julkaistuissa teksteissä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena diskurssianalyysin menetelmin. Aineisto koostui vuosina 2022–2025 julkaistuista Opettaja-lehtien artikkeleista, joissa käsiteltiin opettajien työhyvinvointia. Analyysi toteutettiin aineistolähtöisenä ja analyysin tavoitteena oli tunnistaa keskeisiä puhetapoja opettajien työhyvinvoinnista sekä mahdollisia työhyvinvoinnin edistämisen keinoja. Tutkimuksesta saatiin selville useita toistuvia diskursseja. Opettajien työhyvinvoinnista puhuttiin usein kuormituksen ja selviytymisen näkökulmasta, jolloin uupumus, työn vaatimukset ja jaksamisen haasteet korostuivat. Lisäksi aineistoista tunnistettiin itsesäätelyn ja rajojen diskurssi, jossa työhyvinvointi kytkeytyi opettajan omiin valintoihin ja kykyyn rajata työtä. Yhteisöllisyyden ja tuen diskurssissa työhyvinvointi puolestaan näyttäytyi työyhteisön yhteisenä asiana, jossa kollegoiden tuki ja arjen vuorovaikutus korostuivat. Aineistoista tunnistettiin myös johtamiseen ja rakenteisiin sekä haavoittuvuuteen ja kriiseihin liittyviä diskursseja. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opettajien työhyvinvointi rakentuu Opettaja-lehtien teksteissä moniulotteisena ja osin ristiriitaisena ilmiönä, jossa yksilölliset ja yhteisölliset näkökulmat kietoutuvat toisiinsa. Työhyvinvointi ei näyttäydy pysyvänä tilana, vaan jatkuvana tasapainoiluna kuormituksen ja jaksamista tukevien tekijöiden välillä.
Keywords: opettajat; opettajan työ; kokonaisvaltainen työhyvinvointi; työn imu; työkuormituksen tekijät; resilienssi; diskurssianalyysi; opettaja-lehdet