Tilintarkastuspalkkioihin vaikuttavat tekijät pienissä yhtiöissä - Kuhmonen, Heidi (My University, 2020)
Suomen tilintarkastusvelvollisuuden rajat ovat Euroopan matalimpien joukossa. Rajojen muuttamisesta käydään ajoittain keskustelua, sillä pienten yhtiöiden tilintarkastuksen tarpeellisuudesta on paljon eriäviä mielipiteitä. Pienet yhtiöt eroavat monilta ominaisuuksiltaan suurista yhtiöistä, jolloin niiden tilintarkastuskin on hyvin erilaista. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia pienten yhtiöiden tilintarkastuspalkkioihin vaikuttavia tekijöitä sekä analysoida kuinka paljon eri tekijöillä voidaan selittää tilintarkastuspalkkioita. Tutkielma toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytettiin regressioanalyysiä. Aineisto kerättiin yhdestä Suomessa toimivasta tilintarkastusyhteisöstä ja aineiston luvut ovat vuonna 2018 päättyneiden tilikausien tilinpäätöksistä. Pienyhtiön määritelmänä tutkielmassa käytetään kirjanpitolain mukaisia mikro- ja pienyhtiöitä. Aiempien tutkimusten sekä pienyhtiöiden ominaispiirteiden pohjalta selittäviksi muuttujiksi valittiin kohdeyhtiön koko, tilintarkastusriski, osakkeenomistajien lukumäärä, negatiivinen oma pääoma, tilintarkastajan sukupuoli, tilintarkastajan ikä, tilitoimiston käyttö, kirjanpitäjän kokemus, tilikauden päättymispäivä sekä tilintarkastusyhteisön vaihtuminen. Tutkielmassa havaittiin tarkastettavan yhtiön koon, riskisyyden sekä osakkeenomistajien lukumäärän vaikuttavan tilastollisesti merkitsevästi tilintarkastuspalkkioihin. Tarkastettavan yhtiön koko, jota mitattiin taseen loppusummalla, vaikutti positiivisesti tilintarkastuspalkkioihin. Samoin myös kohdeyhtiön riskisyys mitattuna vaihto-omaisuuden ja myyntisaamisten osuudella taseen loppusummasta vaikutti positiivisesti palkkioon. Kolmas havaittu tilastollisesti merkitsevä selittäjä oli osakkeenomistajien lukumäärä, jonka vaikutus tilintarkastuspalkkioon oli myös positiivinen. Kohdeyhtiön koko sekä tilintarkastusriski palkkioiden selittävinä tekijöinä ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa. Osakkeenomistajien lukumäärä valittiin tutkimukseen selittäväksi tekijäksi, koska pienissä yhtiöissä on usein vain muutama osakkeenomistaja. Osakkeenomistajien lukumäärän positiivinen vaikutus tilintarkastuspalkkioihin selittyy todennäköisesti hallinnon tarkastamiseen kuluvalla ajalla sekä sillä, että tilintarkastajan rooli muuttuu enemmän agenttiteorian mukaiseksi valvojaksi.
Keywords: Tilintarkastus, pienyhtiö, tilintarkastuspalkkiot