Kahden kotimaan väissä : Wallace Collinsin kokemukset Jamaikalla ja siirtolaisena Isossa-Britanniassa vuosina 1939– - Halmela, Lilli (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen jamaikalaisen tummaihoisen Wallace Collinsin vuonna 1965 ilmestyneen omaelämäkerran Jamaican Migrant avulla sitä, miten hän koki elämän Jamaikalla ja myöhemmin siirtolaisena Isossa-Britanniassa vuosina 1939–1960. Alkuperäislähteeni avulla tutkin mitkä syyt saivat Collinsin muuttamaan Jamaikalta Isoon-Britanniaan, millä tavalla Collinsin mukaan rasismi näkyi hänen arjessaan ja miten hän mielestänsä integroitui uuteen kotimaahansa. Ensimmäisessä käsittelyluvussa käsittelen Jamaikan työntövoimia ja Ison-Britannian vetovoimia, mitkä saivat Collinsin muuttamaan siirtolaisena Isoon-Britanniaan vuonna 1954. Toisessa käsittelyluvussa syvennyn Collinsin elämään ja haasteisiin Isossa-Britanniassa. Collinsin muutolle Isoon-Britanniaan oli monia syitä. Jamaikan työntövoimia olivat toisen maailmansodan aiheuttama heikko taloustilanne, pettymys maan politiikkaan kohtaan sekä yleisesti maan lamaannuttava ilmapiiri. Edellä mainittujen syiden lisäksi Collinsin isä kuolema vaikutti hänen perheensä taloustilanteeseen heikentävästi. Toinen maailmansota oli aiheuttanut Isolle-Britannialle suuren työvoimapulan ja sen jälleenrakentamiseksi tarvittiin maan ulkopuolista työvoimaa, mikä vetosi myös Collinsiin. Hän näki muutos Isoon-Britanniaan ainoana vaihtoehtona parempaan elämään. Elämä Isossa-Britanniassa ei Collinsin mukaan ollutkaan niin loisteliasta, mitä heille oli koulussa opetettu. Positiivisesti hänen sopeutumiseensa vaikutti se, että Collins löysi maahan tultuaan nopeasti ammattitaitoaan vastaavaa työtä. Toisaalta Collins nostaa esiin omaelämäkerrassaan myös muutamia kokemiaan rasistisia välikohtauksia. Eniten integroitumista hankaloitti kuitenkin Collinsin identiteettikamppailu, sillä hän ei täysin tuntenut kumpaakaan maata, Jamaikaa tai Isoa-Britanniaa omakseen. Avainsanat: Wallace Collins, Jamaika, Iso-Britannia, 1900-luku, toinen maailmansota, Kansainyhteisö, maahanmuutto, siirtolaisuus, rasismi, monikulttuurisuus, integraatio, identiteetti, yleinen historia
Keywords: Wallace Collins, Jamaika, Iso-Britannia, 1900-luku, toinen maailmansota, Kansainyhteisö, maahanmuutto, siirtolaisuus, rasismi, monikulttuurisuus, integraatio, identiteetti, yleinen historia