Yrityskauppavalvonnan toimivuus : Miten Scandicin ja Restelin välinen yrityskauppa vaikutti Suomen hotellimarkkinoihin? - Saarela, Severi (My University, 2024)
Tutkielmassa tutkin erotus erotuksissa -menetelmällä Scandicin ja Restelin välisen yrityskaupan vaikutusta Suomen hotellimarkkinoihin. Tutkielmassa esitetty kirjallisuus yrityskauppojen jälkiarvioinneista osoittaa yrityskauppojen yleisesti nostavan tuotteiden ja palveluiden hintoja. Tarkasteltava yrityskauppa on hyväksytty Kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkastelun jälkeen ehdollisena ja tutkimuksessa perehdyn, miten Kilpailu- ja kuluttajavirasto onnistui päätöksessään. Tutkielmassa perehdytään laajemmin empiriassa käytettävään erotus erotuksissa -menetelmään. Tarkasteltava yrityskauppa näyttää tutkimukseni mukaan lisänneen hotellihuoneiden tarjontaa ja hotellihuoneiden hintoja Kilpailu- ja kuluttajaviraston ongelmalliseksi katsomilla markkinoilla. Tutkielma perusteella Kilpailu- ja kuluttajaviraston ei täysin onnistunut ehkäisemään yrityskaupan kielteisiä vaikutuksia markkinoille.
Keywords: yrityskauppa, jälkiarviointi, yrityskauppavalvonta, hotellimarkkina, kilpailuviranomainen