Pesijättäriä naturalismista nykypäivään : Naisen työnteon kuvauksia pyykinpesuaiheisessa kuvataiteessa - Hellberg-Pitkänen, Jonna (My University, 2024)
Tutkin pyykinpesuun liittyviä kuvauksia erityisesti suomalaisessa kuvallisessa kulttuurissa. Tarkastelen, miten pyykinpesijöitä on esitetty kuvataiteessa. Kiinnityn suomalaisen taiteen perintöön, mutta etsin esimerkkejä myös muualta maailmasta. Pohdin myös, miten pyykinpesun kuvaukset ja merkitykset ovat muuttuneet Suomessa 1800-luvun lopulta vuoteen 2023. Tutkielmani paikantuu pyykinpesuaiheisten kuvien kautta visuaalisen kulttuurin tutkimukseen feministisellä tutkimusotteella. Arkisena rutiinina pyykinpesu toimii liimana yksilön ja yhteiskunnan välillä. Pyykinpesun kautta välitetään sukupuolittunutta hiljaista tietoa, joka lopulta kertoo puhdistamisen lisäksi myös yhteiskunnan hierarkioista, yhteiskuntaluokista ja työväen asemasta kuvatussa yhteiskunnassa. Aineistoni läpäisee pitkän aikavälin sekä suomalaisia että ulkomaisia pyykinpesuaiheisia taideteoksia, jotka on toteutettu eri mediumein. Maalaukset, veistokset, videoteokset ja performanssit tarjoavat monipuolisia näkemyksiä pyykinpesua sisältävään arkeen, oli kyseessä sitten kotityö tai ansiotyö. Kartuttamani aineisto koostuu 140:stä pyykinpesuaiheisesta taideteoksesta. Teosluettelostani poimin lähemmän tarkastelun kohteiksi esimerkkejä, jotka ovat vieneet ajatteluani eteenpäin. Liitän tutkielmaani kontekstualisoivana aineistona myös pyykinpesuaiheisia tekstinpätkiä ja muita kulttuuri-ilmiöitä. Pyrin mahdollisimman paljon nostamaan esiin naisoletettujen taiteilijoiden tuottamia pyykinpesuaiheisia kuvia.
Keywords: intersektionaalinen feminismi, naturalismi, nykytaide, pyykinpesu