Julkinen osallistuminen hankkeiden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista koskevan päätöksenteon yhteydessä - Havimo, Tanja (My University, 2026)
Ympäristövaikutusten arvioinnilla on 50-vuotinen historia kansainvälisellä tasolla tarkasteltuna ja kotimaisessa kontekstissakin YVA-lainsäädäntö on ollut voimassa yli 30 vuotta. Ympäristövaikutusten arvioinnin keskiössä on yleisön, jokaisen kansalaisen, oikeus osallistua prosessiin. Perehdyn työssäni Suomen kansallisen YVA-lainsäädännön kontekstissa päätökseen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta ja siihen, miten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet ilmenevät ja toteutuvat päätöksen suhteen. Tarkastelussa korostuu erityisesti kansalaisten osallistumisen ja oikeusturvan toteutuminen. Systematisoidessani ja selvittäessäni voimassa olevan oikeuden sisältöä työni on ensisijaisesti lainopillinen. Arvioidessani sääntelyä myös sen keskeisten tavoitteiden kuten osallistumisen ja vaikutusmahdollisuuksien toteutumisen kautta työlläni on myös arviointitutkimuksellinen tiedonintressi. Työni keskeinen sääntelypohja on YVA-laissa ja YVA-asetuksessa. Tarkastelen työssäni kansallista lainsäädäntöä oikeuskirjallisuuden ja erityisesti lain esitöiden valossa. Samalla peilaan lain sisältöä ja toteutumista myös sekä kotimaisen että Euroopan unionin (/yhteisön) oikeuskäytännön kautta. Vaikka ympäristövaikutusten arviointia koskevan sääntelyn keskiössä on nimenomaan vuorovaikutteinen osallistuminen laajalla skaalalla, erityisesti seulontavaiheen suhteen ehkä suurimmaksi ongelmaksi muotoutuu nimenomaan osallistumis- ja vuorovaikutusmahdollisuuksien puutteellisuus. Vastaava puutteellisuus ilmenee myös jälkikäteisen oikeusturvan suhteen, sillä valitusoikeus seulontapäätöksestä on suppea. Suora valitusoikeus on ainoastaan hankkeesta vastaavalla. YVA-lainsäädännön tavoite yleisön osallistumisoikeudesta ja vaikutusmahdollisuuksista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jossa vaihtoehdot ovat vielä tosiasiallisesti avoimia, jää täyttymättä.
Keywords: ympäristöoikeus, ympäristövaikutukset, osallistuminen