Työntekijöiden verkostojen hyödyntäminen rekrytoinneissa : HR-henkilöstön näkökulma - Hämäläinen, Jenni (My University, 2020)
Yritysten työntekijöiden verkostot ovat epämuodollinen rekrytointikanava ja niitä käytetään paljon rekrytoinneissa. Verkostojen hyödyntämisellä on todettu olevan erilaisia vaikutuksia sekä rekrytointiprosessin aikana sekä työsuhteen alussa, joista hyötyvät sekä rekrytoiva yritys sekä hakuprosessiin osallistuva työnhakija. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten työntekijöiden verkostoja hyödynnetään rekrytoinneissa henkilöstöhallinnon edustajien näkökulmasta sekä millaisia vaikutuksia he kokevat tällä olevan rekrytointiprosessin aikana sekä työsuhteen alussa. Tutkimus toteutettiin suorittamalla kahdeksan teemahaastattelua henkilöstöhallinnon edustajille. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat tietyiltä osin aikaisempaa tutkimusta, sillä esimerkiksi verkostojen kautta on mahdollista saavuttaa sellaisia hakijoita, jotka eivät muuten olisi päätynyt hakemaan yritykseen. Tämän lisäksi tutkimuksessa nousi esille uusia näkökulmia aihepiiristä, joita ei aikaisemmissa tutkimuksissa ole esitelty. Tässä tutkimuksessa työntekijöiden verkostojen hyödyntäminen rinnastettiin läheisesti työntekijälähettiläisyyteen sekä työnantajamielikuvaan, joista ei aikaisemmissa tutkimuksissa ole puhuttu. Toisaalta tietyiltä osin tämän tutkimuksen tulokset eroavat aikaisemmasta tutkimuksesta esimerkiksi hakijapoolin kasvun osalta, sillä työntekijöiden verkostojen hyödyntämisen ei merkittävästi koeta kasvattavan hakijapoolia. Haastateltavat kokivat, että työntekijöiden verkostojen hyödyntäminen on hyvä keino saavuttaa hakijoita ja ottaa näitä mukaan hakuprosessiin. Hakijoiden valintaperusteena pelkkä verkostoon kuuluminen ei ole syy palkata tätä hakijaa, vaan perusedellytysten täytyy täyttyä. Kuitenkin hakija usein hyötyy verkostoon kuulumisesta saamansa suosituksensa myötä ja esimerkiksi etenee rekrytointiprosessissa todennäköisemmin. Haastateltavat kokivat verkostojen hyödyntäminen olevan hyvä kanava rekrytointien tukena, mutta koko rekrytointiprosessia ei voi rakentaa verkostojen varaan. Verkostojen hyödyntämisen nähdään olevan tulevaisuuden kehityskohde, jota voisi kehittää eteenpäin esimerkiksi sen suhteen, miten työntekijöitä saataisiin aktiivisemmin hyödyntämään verkostojaan. Verkostojen hyödyntäminen rekrytoinneissa ei rajoitu pelkästään suoriin kontakteihin, vaan verkostot ovat moninaiset ja niitä voidaan hyödyntää laajemminkin. Verkostorekrytoinnissa on potentiaalia, mutta se sisältää myös tiettyjä haasteita esimerkiksi diversiteetin näkökulmasta.
Keywords: Työntekijöiden verkostot, rekrytointi, henkilöstöhallinto