Toimitusketjujen resilienssi : Case COVID-19-pandemia - Hällström, Elias (My University, 2022)
Vuonna 2020 pandemiaksi levinnyt COVID-19 synnytti suuria toimitusketjuhäiriöitä ympäri maailmaa. Tämänkaltaisten ennalta arvaamattomien häiriöiden hallinnassa toimitusketjuilta vaaditaan resilienssiä eli kykyä selviytyä ja palautua odottamattomien häiriöiden seurauksista häiriötä edeltävään tai jopa parempaan tilaan. Tutkimuksen pyrkimyksenä oli selvittää, miten toimitusketjujen resilienssin osatekijät ja haavoittuvaisuuteen altistavat rakenteelliset tekijät ovat otettu huomioon toimitusketjujen hallinnassa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aihetta tutkittiin COVID-19-pandemian kontekstissa. Tarkastellut toimitusketjujen resilienssin osatekijät ovat läpinäkyvyys, yhteistyö, nopeus ja joustavuus. Rakenteelliset haavoittuvaisuustekijät ovat solmukohtien tiheys, toimitusketjujen monimutkaisuus ja solmukohtien kriittisyys. Tapaustutkimus toteutettiin neljässä suomalaisessa case-yrityksessä puolistrukturoituina haastatteluina. Yrityksistä kaksi ovat suuryrityksiä ja kaksi pk-yrityksiä, ja kaikki nämä yritykset toimivat meriteollisuudessa. Tutkimuksen tuloksissa käsitellään, miten resilienssin eri osatekijät ja haavoittuvaisuuteen altistavat rakenteelliset tekijät ovat vaikuttaneet selviytymiseen COVID-19-pandemian synnyttämästä häiriötilasta. Kaikista resilienssin osatekijöistä korostuivat läpinäkyvyys ja yhteistyö. Nopeus ja joustavuus esiintyivät haastatteluissa ennemminkin läpinäkyvyyden ja yhteistyön sivutuotteena. Myös teoria tuki tutkimuksen löydöstä siitä, että läpinäkyvyydellä on positiivinen vaikutus nopeuteen ja yhteistyöllä joustavuuteen. Tutkimuksen tulosten perusteella on siis nähtävissä, että varsinkin resurssien ollessa rajallisia, tulisi läpinäkyvyyden ja yhteistyön olla pääsijaisia kehityskohteita. Rakenteellisista haavoittuvaisuustekijöistä solmukohtien kriittisyyden laskeminen oli haastatteluissa yleisin huoli. Jokaisen haastatellun yrityksen pyrkimys on se, että kaikille hankintakategorioille löytyisi vähintään kaksi toimittajaa, jotta ei oltaisi yksittäisen toimittajan varassa. Tämän lisäksi pyrkimyksenä oli löytää lisää lokaaleja toimittaja vaihtoehtoja, joka kasvattaisi toimitusketjujen tiheyttä, mutta laskisi maantieteellistä monimutkaisuutta sekä parantaisi toimitusketjujen nopeutta. Toimitusketjujen yhteistyö ja läpinäkyvyys oli toteutettu muun muassa tiedon jaolla, tiiviillä yhteydenpidolla, ennusteiden jakamisella, avoimella kommunikaatiolla, menettelytapojen standardoinnilla, yhteisellä pilvipalvelulla ja niin edelleen. COVID-19-pandemia on kaiken kaikkiaan ollut arvokas kokemus, joka vaikuttaa yritysten toimintaan myös sen jälkeen.
Keywords: Toimitusketjujen resilienssi, haavoittuvuus, toimitusketjuhäiriöt, häiriöiden hallinta, COVID-19-pandemia