Ablaatiohoidot - sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän hoitovaihtoehto - Anttinen Mikael; Syvänen Kari; Minn Heikki; Boström Peter J (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Uusien kuvantamismenetelmien myötä eturauhassyövän paikantaminen ja riskiluokitus ovat tarkentuneet. Magneettikuvauksella pystytään usein luotettavasti visualisoimaan ennusteen kannalta merkittävin syöpäkasvain. Modernit kuvantamisohjatut ablatiiviset eli kudosta tuhoavat hoitomenetelmät kohdistuvat hoidettavaan elimeen niin, että pyritään välttämään ympäröivien kudosten vaurioita. Koko rauhasen käsittäviin ablaatiohoitoihin vaikuttaa liittyvän suotuisampi haittavaikutusprofiili kuin leikkaukseen ja sädehoitoon. Primaarikasvaimeen kohdistuvassa hoidossa eli rauhasen osan hoitostrategiassa (fokaaliterapia) elämänlaadulliset haitat näyttävät edelleen vähentyvän ilman, että tehossa olisi merkittävästi eroa koko rauhasen hoitoihin verrattuna. Tieteellinen näyttö koko rauhasen ja rauhasen osan ablaatiohoitojen pitkäaikaistehosta paikallisen eturauhassyövän hoidossa on toistaiseksi niukkaa, ja ablaatio- ja standardihoitoja vertailevat tutkimukset puuttuvat. Sen sijaan sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän ablatiiviset hoitomenetelmät tuovat uuden tehokkaan hoidon tähän vaativaan kliiniseen ongelmaan.