Milloin epäilen endometrioosia? - Suvitie Pia (Finland, 2022)
Endometrioosi aiheuttaa monimuotoisia vatsa- ja lantiokipuja, toiminnallisia suoli- ja rakkovaivoja sekä lapsettomuutta.  Kuukautiskipu on keskeisin mutta harvoin ainoa oire. Oireilu alkaa yleensä teini-iässä tai nuorella aikuisiällä, mutta taudin tunnistaminen on haastavaa. Monet naiset kärsivät vuosia kivuista saamatta riittävää hoitoa ja selitystä oireilleen. Endometrioosioireet voidaan tunnistaa ja lääkehoito aloittaa perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoidon arviota tarvitaan, mikäli lääkehoito ei paranna riittävästi elämänlaatua tai oireiluun liittyy lapsettomuus.