Yhteisön rakentuminen Couchsurfing.com-sivustolla - Gustafsson, Ella (My University, 2017)
Tässä tutkielmassa tarkastelen vieraanvaraisuusverkostona toimivaa Couchsurfing.com-sivustoa, ja yhteisön rakentumista ja muodostumista kyseisellä sivustolla. Selvitän laadullisen sisällönanalyysin avulla, millaisena yhteisö näyttäytyy sivuston teksteissä. Aineistoni koostuu sivuston 24 alasivusta ja yhdestä (1) videosta. Tutkimuskysymykseni ovat miten ja millaista yhteisöä sivustolla rakennetaan sekä kuka pääsee osaksi yhteisöä, ja mitkä ovat yhteisön rajat. Yhteisöä rakennetaan tarjoamalla käyttäjille erilaisia tapoja tutustua toisiinsa ja tulla yhteen. Sisällönanalyysin avulla olen löytänyt keskeisiä teemoja ja merkityksiä, jotka määrittävät Couchsurfingin yhteisöä. Näitä ovat esimerkiksi yhteisöllisyyden hetkellisyys ja kepeys, jaettu ideologia ja käyttäjien samanlaisuus. Couchsurfing yhteisö rakentuu merkityksellisille kohtaamisille, jotka esitetään aidompina kuin muut arjen ja matkoilla koetut kohtaamiset. Sivustolla Couchsurfing-yhteisö esitetään hyväksyvänä ja avoimena, mutta erilaisten sääntöjen, normien ja ohjeistusten avulla käyttäjien monimuotoisuutta rajoitetaan. Myös käyttäjät itse ohjautuvat samanhenkisten yksilöiden seuraan. Couchsurfing on sekoitus yksilöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Tulkintani mukaan käyttäjistä muodostuu samankaltaisten joukko. Osallisuuteen Couchsurfing-yhteisössä vaikuttaa käyttäjän maantieteellisen sijainnin lisäksi hänen käytössään olevat muut resurssit, esimerkiksi sosiaalinen ja kulttuurinen pääoma. Couchsurfing ei ole globalisoituneessa maailmassa vapaa eriarvoisuudesta. Couchsurfing on yhteisönä muuttuva objekti ja sosiaalinen prosessi, joka muuttuu jatkuvasti ajan myötä. Couchsurfing on osittain poissulkeva ja hierarkkinen. Couchsurfing-yhteisö ei ole vakaa, pysyvä tai määrätty ryhmä, mutta se pysyy kasassa yhteisön jäsenten vuorovaikutuksen myötä. Tutkielmassa keskitytään sivuston tuottamaan kuvaan yhteisöstä, joten käyttäjäkokemuksia siinä ei tutkita. Käyttäjien kokemusten tutkimiselle on kuitenkin suuri tarve.