Perusoikeusnäkökohtien huomioiminen direktiivin valmistelussa ja kansallisessa täytäntöönpanossa : esimerkkinä tietojenvaihtodirektiivi - Kontiokari, Anna (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastelen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista direktiivien valmistelussa ja täytäntöönpanossa tietosuojadirektiivien näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on tarkastella sitä, miten perus- ja ihmisoikeudet on huomioitu direktiivien valmistelu- ja täytäntöönpanonprosessien aikana sekä kansallisesti että unionin tasolla. Aloitan tutkielmani tarkastelemalla eri perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden välisiä hierarkiasuhteita. Tutkimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarkastelu painottuu erityisesti kansalliseen sekä eurooppalaiseen sääntelyyn, mutta esittelee myös sellaiset keskeiset kansainväliset perus- ja ihmisoikeusvelvoitteet, joiden noudattamiseen Suomi ja Euroopan unioni ovat sitoutuneet. Perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden välisten hierarkiasuhteiden tarkastelun jälkeen siirryn tutkielmassani tarkastelemaan, miten perus- ja ihmisoikeudet on huomioitu direktiivien valmistelun aikana. Aloitan tarkasteluni direktiivin ylikansallisesta valmistelusta ja pyrin esimerkkidirektiivieni avulla tuomaan esiin niitä tapoja, joilla perus- ja ihmisoikeudet on huomioitu unionin tasolla. Jakson toinen osio käsittelee jäsenmaiden kansallisia vaikuttamismahdollisuuksia. Jaksossa tarkastelen kansallisten valmisteluasiakirjojen pohjalta sitä, miten direktiivin velvoitteiden vaikutukset kansallisiin perus- ja ihmisoikeuksiin on pyritty kansallisesti tunnistamaan ja turvaamaan. Direktiivien valmistelua koskevan menettelyn käsittelyn jälkeen siirryn tarkastelemaan perus- ja ihmisoikeuksien huomioimista direktiivin kansallisessa täytäntöönpanovaiheessa. Tarkoituksenani on tuoda esiin täytäntöönpanovaiheeseen liittyviä erityispiirteitä kansallisen perustuslakijärjestelmän kannalta sekä hahmotella sitä, miten eri perus- ja ihmisoikeusjärjestelmien väliset hierarkiasuhteet vaikuttavat kansallisen perusoikeusjärjestelmän huomioimiseen direktiivien täytäntöönpanovaiheessa.
Keywords: perusoikeudet, lainvalmistelu, EU-oikeus, direktiivi