Tunteita johtamalla hyvinvointia ja tuottavuutta : Tutkimus positiivisen psykologian soveltamisesta suomalaisessa populaarissa organisaatiokirjallisuudessa ja johtamisen keskusteluissa - Heikkilä, Sanni (My University, 2023)
Tässä laadullisessa pro gradu -tutkimuksessa tarkastellaan tunnejohtamista: miten siitä puhutaan, millaisiin haasteisiin sen nähdään vastaavan sekä millaisia tunnesääntöjä siihen liittyy suomalaisessa populaarissa organisaatiokirjallisuudessa ja johtamisen keskusteluissa. Tässä tutkimuksessa tunnejohtaminen liitetään laajempiin terapeuttisen kulttuurin keskusteluihin. Terapeuttisella kulttuurilla tarkoitetaan yleisesti muutosta, jossa psykologista tietoa ja siihen liittyviä puhetapoja käytetään yhä useammin terapiatilojen ulkopuolella. Tässä tutkimuksessa keskeinen mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka positiivisen psykologian alalta tulevia oppeja ja ajattelutapoja sovelletaan tunnejohtamisessa. Tämän lisäksi tutkimuksessa haastetaan ajatusta tunnejohtamisesta täysin uudenlaisena johtamisoppina. Sen sijaan tunnejohtamista tarkastellaan osana johtamisen pidempiä jatkumoita. Tutkimusaineisto koostuu tunteiden johtamista käsittelevästä kolmesta populaarista opaskirjasta, kolmesta lehtiartikkeleista ja yhdestä podcast-jaksosta, mitkä on julkaistu vuosina 2010–2020. Tutkimuksen analyysi toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina. Analyysissä terapeuttisen kulttuurin käytäntöjen ja kielen tulkinnassa on hyödynnetty Eva Illouzin pragmaattisempaa lukutapaa. Siten kriittisimmistä valtaa ja hallintaa painottavista näkökulmista poiketen käytäntöjä on tulkittu mahdollisina resursseina, jotka auttavat ihmisiä nykypäivän työelämässä koettavista haasteista selviytymisessä. Tutkimus lisää tietoa siitä, kuinka tunnejohtamisen keskusteluissa pyritään löytämään ratkaisuja organisaatioiden tuottavuuteen ja työntekijöiden jaksamiseen liittyviin haasteisiin uudenlaisessa työelämässä tunteita johtamalla. Tutkimus avaa näkökulmia tunnejohtamisen pyrkimyksistä vastata näihin haasteisiin edistämällä työntekijöiden positiivisempia tunteita, mitkä liitetään työntekijöiden hyvinvoinnin, suorituskyvyn ja uudenlaisia taitoja vaativan työelämän osalta tavoiteltavammiksi. Tutkimus osoittaa tunnejohtamisen keskusteluissa korostuvan erilaiset positiivisen psykologian alalta peräisin olevat käytännöt ja ajattelutavat, joita sovellettiin negatiivisempien tunteiden vähentämiseksi ja positiivisten tunteiden edistämiseksi. Näiden johtajille tarjottujen, koko organisaation tunteiden säätelyyn ja hallintaan liittyneiden tekniikoiden voidaan ajatella osoittavan laajemmin tarpeen työkaluille, joilla edistää ja ylläpitää työntekijöiden viihtyvyyttä ja jaksamista työelämän haasteissa.
Keywords: tunnejohtaminen, johtamisopit, positiivinen psykologia, terapeuttinen kulttuuri