Presidenttiehdokkaiden TikTok-videoiden retoriset keinot vuoden 2024 vaalien alla - Salmi, Anniina (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa aiheenani ovat vuoden 2024 presidenttiehdokkaiden TikTok-sisällössään käyttämät retoriset keinot. Retorisilla keinoilla tarkoitan kielellisiä keinoja, joilla ehdokkaat pyrkivät rakentamaan itsensä tai esittämänsä väitteen vakuuttavuutta. Aineistoni koostuu yhteensä 467:sta TikTok-videosta seitsemältä ehdokkaalta, jotka litteroin tekstiksi sanalliseen muotoon. Aineistoon sisältyvät kaikki ne TikTokiin ehdokkaiden tammikuussa 2024 julkaisemat videot, jotka olivat saatavilla tallentaessani aineistoa toukokuussa 2024. Sosiaalisen median ja TikTokin rooli poliittisessa kampanjoinnissa ja vaikuttamisessa näyttäytyy merkityksellisenä sekä keskustelua herättävänä. Tutkimuksessani halusinkin perehtyä lähemmin poliitikoiden alustalla käyttämiin vakuuttaviin kielellisiin keinoihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia retorisia keinoja presidenttiehdokkaat TikTok-videoissaan käyttävät ja millaisia kuvia eli representaatioita ehdokkaat näiden keinojen kautta itsestään rakentavat. Tutkimukseni on luonteeltaan laadullinen ja aineistolähtöinen. Käytän analyysissani pohjana ja metodina retorista diskurssianalyysia, jonka avulla ryhmittelen ja tulkitsen aineiston retorisia keinoja sekä kuvailen ehdokkaiden niiden kautta rakentamia representaatioita. Analyysini tulosten mukaan aineistossa esiintyy paljon erilaisia retorisia keinoja, joita käytetään eri tarkoitusperiin ja eri tavoin. Ehdokkaiden rakentamat representaatiot ovat moninaisia sekä dynaamisia.
Keywords: retoriikka, diskurssianalyysi, retoriset keinot, sosiaalinen media, presidentinvaalit