Kilpailuoikeuden soveltaminen tarjousyhteistyöhön julkisissa hankinnoissa - Erityisesti tarjouskonsortion kilpailuoikeudelliset haasteet - Ollila, Jenni (My University, 2018)
Tutkielmassa käsitellään yritysten välisen tarjousyhteistyön kilpailuoikeudellisia haasteita julkisissa hankinnoissa. Yritysten välisen yhteistyön muodoista tutkielmassa on perehdytty erityisesti kilpailijoiden väliseen tarjouskonsortioon. Konsortio käsitteenä tarkoittaa tietyn sopimuksen tai tavoitteen toteuttamiseksi solmittua yritysten välistä sopimusta. Hankintadirektiivin perusteella hankintamenettelyyn osallistuvat tarjoajat voivat perustaa konsortion, mutta siitä huolimatta se on kilpailuoikeudelliselta kannalta saatettu katsoa kielletyksi johtuen sen kilpailua rajoittavista vaikutuksista. Tutkielmassa tarkastellaankin konsortiosopimuksella saavutettavia hyötyjä ja mahdollisia vaikutuksia kilpailuun prosessina. Toimintaympäristönä on julkiset hankinnat. Hankintanormien johdosta tilaajina toimivat hankintaviranomaiset ovat velvollisia noudattamaan menettelyä koskevia sääntöjä ja tämän vuoksi tutkielmassa perehdytään myös hankintaviranomaisen omaan rooliin tehokkaan kilpailun turvaamisessa. Lisäksi tutkielma sivuaa myös tarjouskartelleiden esiintymistä julkisten hankintojen yhteydessä. Tarjouskartellin ja konsortion käsitteillä onkin yhtäläisyyksiä ja menettelytapana ne saattavat olla toisiinsa rinnastettavia. Konsortiosopimuksiin liitännäistä tietojenvaihtoa on myös käsitelty jonkin verran. Tutkimus on pääosin oikeusdogmaattinen ja tarkastelee voimassa olevan oikeuden tilaa, mutta siinä on myös hyödynnetty kilpailuoikeudelle tyypillisesti oikeustaloustieteellistä lähestymistapaa. Konsortioita koskeva sääntely ei ole yksityiskohtaista, joten erityisesti oikeuskäytännöllä on tutkielmassa suuri merkitys. Tutkielman johtopäätöksenä on esitetty, että kilpailuoikeuden väljästä sääntelytekniikasta johtuen tarjousyhteistyön sallittavuuden arviointi ennalta ei ole aina mutkatonta. Lisäksi oikeuskäytännön valossa hintojen vahvistaminen suhteessa hankintayksikköön voidaan tulkita tarkoitukselliseksi kilpailunrajoittamiseksi ja konsortion yhteistyö on paikoitellen rinnastettu tarjouskartelliin. Pääsääntöisesti kuitenkin silloin, kun konsortion jäsenillä ei olisi ollut mahdollisuutta osallistua tarjouskilpailuun muulla tavoin, konsortiosopimusta voidaan pitää sallittuna.
Keywords: kilpailuoikeus, julkinen hankinta, tarjousyhteistyö, tarjouskonsortio, tarjouskartelli, tietojenvaihto