Alfa-pvp:n somaattiset ja psykiatriset vaikutukset : kirjallisuuskatsaus - Kauhanen, Sanni (My University, 2026)
Tämän kirjallisuuskatsauksen aihe on synteettisen stimulantin alfa-pvp:n somaattiset ja psykiatriset vaikutukset. Katsaus sisältää myös tietoa alfa-pvp:n farmakologiasta ja vaikutusmekanismista, aineen käytön yleisyydestä Suomessa ja maailmalla, sekä kirjallisuudesta koottuja hoito-ohjeita intoksikaatioiden ja ongelmakäytön hoitoon. Lopussa on lyhyt aineen käyttöön liittyvä terveysneuvonta sekä käyttäjille että ammattilaisille. Aineistona on käytetty Pubmed-tietokannasta kerättyjä informatiivisimpia artikkeleita, kirjallisuuskatsauksia, raportteja, potilastapauksia ja meta-analyysejä. Pubmed-tietokannasta kerätty materiaali on englanninkielistä. Aineistona on myös Pubmed-tietokannan ulkopuolisia suomen- ja englanninkielisiä verkkosivustoja sekä suomenkielinen tietoisku. Alfa-pvp on tällä hetkellä Suomessa eniten käytetty uusi synteettinen katinoni. Ainetta käytetään suositumpien stimulanttien, kuten amfetamiinin ja kokaiinin, rinnalla psykostimulanttisten vaikutusten ja euforisen tunnetilan saavuttamiseksi. Käyttö liittyy usein päihteiden yhteiskäyttöön. Suosion taustalla ovat ainakin aineen voimakas vaikutus päihdekäytössä ja halpa hinta. Alfa-pvp:n teho on käyttöannosten, vaikutusajan, intoksikaatioissa todettujen pitoisuuksien ja eläinkokeiden perusteella voimakkaampaa kuin amfetamiinin tai kokaiinin. Käyttäjät ovat asiantuntijoiden kliinisen kokemuksen perusteella usein somaattisesti ja psyykkisesti huonokuntoisempia kuin muut huumeiden käyttäjät. Alfa-pvp:n käyttö aiheuttaa herkästi voimakkaita haittavaikutuksia, kuten takykardiaa, tahdonvastaisia liikesarjoja, äärimmäistä levottomuutta, aggressiota sekä psykoosioireita. Käyttöön liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Käyttäjät ovat suomalaisen hoitohenkilökunnan kokemusten mukaan usein sekavia ja arvaamattomia, ja tutkiminen voi jäädä puutteelliseksi. Käyttöön liittyvä riski riippuvuuden syntymiseen on mahdollisesti muita stimulanttihuumeita suurempi. Synteettisten katinonien käyttöön liittyy suuri riski psykoosioireiden syntymiseen ja alfa-pvp:n kohdalla se on mahdollisesti vielä muita synteettisiä katinoneja suurempi.
Keywords: alfa-pvp; haittavaikutukset; psykoosi; intoksikaatio; potilastapaukset