”This simply cannot be allowed to continue in America” : vertaileva historiantutkimus vuosien 1967, 1992 ja 2020 amerikkalaisista rotumellakoista käydystä kongressikeskusteluista - Österman, Mikko (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on vertailla vuosien 1967, 1992 ja 2020 Yhdysvalloissa tapahtuneista rotumellakoista käytyä keskustelua maan kongressissa. Tutkielman primääriaineisto koostuu siis kongressin pöytäkirjoista näiltä ajanjaksoilta. Tutkielmassa vertaillaan etenkin niitä syitä, jotka kongressin jäsenten mukaan olivat aiheuttaneet mellakat kunakin vuonna, sekä ne keinot, joita kongressissa esitettiin ratkaisuna mellakoihin ja niiden ehkäisylle. Kaikissa tutkielmassa vertailtavissa keskusteluissa on nähtävissä kolme keskeistä teemaa, jotka saivat kunkin mellakan aikana erilaisia painoarvoja kongressikeskusteluissa. Näitä teemoja ovat keskustelu ulkopuolisten osallistumisesta mellakoihin, afrikkalaisamerikkalaisen yhteisön hyvinvointiin liittyvä keskustelu sekä keskustelu poliisitoiminnasta mellakoiden yhteydessä. Kunkin vertailukohteena olleen mellakan yhteydessä edellä kuvatuista käyty keskustelu liittyi sekä niihin syihin, joita kongressiedustajat näkivät mellakoiden taustalla, että niihin ratkaisuihin, joita mellakoihin liittyen esitettiin. Tutkimuksen tuloksena kunkin mellakan yhteydessä käydystä keskustelusta erottuu selkeästi keskeisin teema. Vuoden 1967 mellakoiden osalta tämä teema oli ulkopuolisten osallistuminen mellakoihin. Vuonna 1992 keskeisin teema oli puolestaan etenkin kaupungeissa asuvien afrikkalaisamerikkalaisten hyvinvointiin liittyvät ongelmat. Vuoden 2020 keskeisimmäksi teemaksi nousi maan poliisitoiminta ja siihen liittyvät ongelmat. Mellakoihin esitetyt ratkaisukeinot kunakin vuonna olivat kussakin tapauksessa pitkälti sidoksissa näihin pääteemoihin.
Keywords: mellakat, rotumellakat, afrikkalaisamerikkalaiset, Yhdysvaltojen kongressi, vertaileva historiantutkimus