Tekoälyn hyödyntäminen yrityksen strategisten investointien päätöksenteossa - Schoultz, Harald (My University, 2024)
Tutkielmassa käsitellään strategisia investointeja, tekoälyä ja selvitetään, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää strategisten investointien päätöksenteossa. Tutkielman keskiössä on selvittää, miten strategisten investointien päätöksentekoa tehdään, sekä miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää tekemällä päätöksenteosta tehokkaamman ja mahdollisesti mahdollistamaan parempien päätöksien tekemisen. Tekoälyn markkinoille tulosta ei ole paljoa aikaa, joten myöskään siihen liittyvää tieteellistä tutkimusta ei olla tehty vielä liittyen investointeihin. Tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksien esilletuomisen apuvälineenä käytetään itse tekoälyn määrittelemistä ja sen nykyisten yleisten kyvykkyyksien esille tuominen ja liittäen se strategisten investointien konseptiin. Täten osoitetaan missä osa-alueilla tekoälyä voitaisiin hyödyntää niin investointien analyysin ja päätöksenteon tukena kuten myös laajemminkin eri liiketoiminnan osa-alueilla tehostamaan toimintaa. Kun tehdään investointeja, rahoitusteorian mukaan tavoitteena on maksimoida omistajien varallisuus pitkällä aikavälillä. Tällöin investointien tavoitteena on tehdä tuottoa maksimaalinen määrä pitkällä aikavälillä, jolloin kaikista mahdollisista toimintavaihtoehdoista tulisi valita paras. Kuitenkin eri vaihtoehdot sisältävät erilaisia ja eritasoisia epävarmuuksia, jolloin yhtä oikeaa valintaa ei välttämättä todellisuudessa edes ole olemassa. Riippuu siis tehdyn analyysin lisäksi itse päättäjien omasta mielipiteestä ja sisäisestä tuntemuksesta eli intuitiosta, mitä päätetään tehdä. On myös yrityskohtaisia eroja, miten investointipäätöksiä tehdään ja ketkä esittävät näitä mahdollisuuksia. Useimmiten oma ehdotus nähdään aina parhaana ja rakastutaan omaan ideaan, jolloin pyritään tekemään siitä houkuttelevampi yrityksen kriteerien mukaisesti.
Keywords: tekoäly, strategiset investoinnit, investointipäätöksenteko, taloudellinen analyysi, strateginen analyysi