Turun kehätien infrastruktuuri-investointien vaikutukset yritystoiminnan näkökulmasta - Korpela, Erno (My University, 2019)
Tämä pro gradu -tutkielma on laadittu Turun Kauppakorkeakoulun logistiikkatutkimusryhmän vuonna 2018 julkaiseman selvityksen pohjalta, jota tämän työn laatija oli mukana tekemässä. Tutkielma käsittelee Turun kehätiehen suunniteltujen parannusinvestointien vaikutusta alueen yritysten näkökulmasta. Tutkimusongelma on tiivistetty kysymykseen: ”Miten kehätiehen investoiminen vaikuttaa alueen tuotannolliseen liiketoimintaan?” Tutkielman aineisto kerättiin haastattelemalla johtohenkilöstöä lukuisista kehätien ympäristön tuotanto- ja logistiikkayrityksistä, ja aineisto analysoitiin tyypittelyn keinoin. Aineiston perusteella kehätie on erittäin tärkeä liikenneväylä alueen yrityksille, ja sen kapasiteetti on nykytilanteessa hetkittäin äärirajoillaan. Haastateltujen yritysten mielestä liiketoiminnan sijoittumisen kannalta ratkaisevia tekijöitä ovat toimivat liikenneyhteydet ja työvoiman saatavuus. Alueen yritysten näkemyksen mukaan toimintaympäristö ei kehätien parannusinvestointien seurauksena muuttuisi merkittävästi, eikä liiketoiminta investointien seurauksena kasvaisi. Tutkielman johtopäätöksinä todetaan, etteivät parannusinvestoinnit itsessään synnytä uutta tai kasvata olemassa olevaa tuotannollista liiketoimintaa alueella ainakaan lyhyellä aikavälillä. Kehätien kunnossapidon laiminlyönti hidastaisi ja vaikeuttaisi kuitenkin muista tekijöistä lähtöisin olevaa mahdollista talouskasvua. Pitkällä aikavälillä kehätien hyvä kunto ja kapasiteetti saattavat edesauttaa tuotannollisen liiketoiminnan sijoittumista alueelle.
Keywords: liikennejärjestelmät, infrastruktuurit, taloudelliset vaikutukset