Verb Network Strengthening Treatment (VNeST) -afasiakuntoutuksen vaikuttavuus lievässä afasiassa: kahden henkilön tapaustutkimus - Front, Juliana; Nora, Rosa (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli tutkia Verb Network Strengthening Treatment (VNeST) -afasiakuntoutuksen välittömiä vaikutuksia ja mahdollisten kuntoutusvaikutusten säilymistä kahdella lievästi afaattisella henkilöllä. VNeST on verbeihin keskittyvä afasiakuntoutusmenetelmä, joka perustuu verbien keskeiseen rooliin lauseiden tuotossa. Menetelmää on tutkittu jonkin verran, mutta tietoa sen vaikuttavuudesta tarvitaan yhä enemmän, eikä aikaisempaa suomenkielistä tai vain lievästi afaattisiin tutkittaviin keskittyvää tutkimusta ole tehty. Tutkimus toteutettiin kahden henkilön tapaustutkimuksena, jossa kaksi lievästi afaattista tutkittavaa osallistuivat VNeST-kuntoutukseen. Kuntoutus toteutettiin alkuperäisen VNeST-protokollan mukaisesti ja siinä harjoiteltiin verbien ja niihin liittyvien subjektien ja objektien sananlöytämistä. Kummallekin tutkittavalle valittiin kymmenen kuntoutusverbiä, joiden valinta perustui tutkittavien kykyyn tuottaa verbejä lauseentuottotehtävässä alkumittausten aikana. Tutkittavat saivat kuntoutusta kahdesti viikossa. Tutkittavien kuntoutusjaksot kestivät 3–5 viikkoa, sillä molempien tutkittavien kuntoutusjaksot päätettiin hyvän suoriutumisen vuoksi. Kuntoutuksen vaikuttavuutta mitattiin lauseentuottotehtävällä, jossa suoriutumista arvioitiin erikseen verbien ja kokonaisten lauseiden osalta. Tutkimuksessa käytettiin moniperustasoasetelmaa, johon sisältyi kolme alkumittausta, 3–5 välimittausta sekä kaksi loppumittausta. Suoriutumista arvioitiin Weighted Statistcs -analyysejä sekä efektikokoja käyttämällä. Tulosten perusteella kummankaan tutkittavan verbien tai kokonaisten lauseiden tuotto ei merkitsevästi kohentunut VNeST-kuntoutuksen seurauksena WEST-analyysein tarkasteltuna. Toisella tutkittavista kuitenkin havaittiin keskisuuri efekti kokonaisten lauseiden tuotossa kuntoutuksen jälkeen. Kummankin tutkittavan suoriutuminen kuukausi kuntoutuksen loputtua oli kuitenkin WEST-analyysien perusteella merkitsevästi parempaa, kuin ennen kuntoutusta. Efektikokojen perusteella kuitenkin vain toisella tutkittavista todettiin pysyvyysvaikutuksia. Tämän tutkielman perusteella ei voida todeta, että VNeST-kuntoutus olisi vaikuttavaa lievästi afaattisten henkilöiden sananlöytämisen kuntoutuksessa. Vaikka pysyvyysvaikutuksia havaittiin kuukauden jälkeen, ovat ne välittömien kuntoutusvaikutusten puuttuessa kyseenalaisia. Tutkittavien hyvän lähtötason ja kuntoutusjakson lyhyen keston voidaan ajatella vaikuttaneen siihen, ettei kuntoutusvaikutuksia havaittu. Tulosten perusteella on mahdollista, että menetelmä soveltuu paremmin henkilöille, joiden sananlöytämisessä on selkeämpiä haasteita.
Keywords: afasia, afasiakuntoutus, sananlöytäminen, puheterapia