The Role of Inward FDI in Developing Countries : Focus on Economic and Human Development Outcomes - Salmenperä, Vilke (My University, 2026)
The role of inward foreign direct investment (FDI) in the economic and human development of developing countries remains one of the most debated questions in international economics. Despite the exponential growth of FDI inflows to developing economies over recent decades, the true developmental impact of these flows is far from straightforward. This thesis examines the complex role of inward FDI in the economic and human development of developing countries through a literature review of empirical research. The thesis addresses two sub-questions. First, what are the economic outcomes of inward FDI? Second, what are the human development outcomes of inward FDI? The economic outcomes are examined at both the macroeconomic and microeconomic levels, covering economic growth, domestic investment effects, firm productivity, and spillover effects. The human development outcomes are examined through labour-market outcomes, including income distribution, employment, and working conditions, as well as societal outcomes covering population health, education, and poverty and living standards. The findings reveal that inward FDI's developmental impact is deeply conditional and context dependent. At the microeconomic level, foreign-owned firms consistently outperform domestic firms in productivity and wages, yet these firm-level advantages do not reliably translate into broader macroeconomic development. The causality between FDI and economic growth remains largely unresolved, and the constant repatriation of profits by multinational enterprises limits the value that actually reaches the host population. The human development outcomes follow an equally complex pattern, where FDI generates employment and raises wages, but the gains tend to flow disproportionately to the already skilled and educated labour force, potentially deepening existing inequalities. This thesis concludes that inward FDI functions less as a reliable development catalyst and more as an amplifier of existing conditions. Where institutions are strong, human capital sufficiently developed, and linkages with the host economy deep, FDI accelerates development. Where these foundations are weak, FDI often reinforces structural vulnerabilities rather than resolving them. Nearly every positive effect of inward FDI identified in both economic and human development was matched by a corresponding negative effect, suggesting that the countries that need development the most are those for whom FDI works the least reliably.

Kehittyviin maihin suuntautuvien suorien ulkomaisten investointien rooli niiden taloudellisessa ja inhimillisessä kehityksessä on yksi kansainvälisen taloustieteen kiistellyimmistä kysymyksistä. Vaikka suorien ulkomaisten investointien määrä on kasvanut eksponentiaaliesti kehittyviin talouksiin viime vuosikymmeninä, on näiden virtojen todellinen kehitysvaikutus kaukana yksiselitteisestä. Tämä tutkielma tarkastelee kehittyviin maihin suuntautuvien suorien ulkomaisten investointien roolia taloudellisessa ja inhimillisessä kehityksessä kirjallisuuskatsauksen muodossa. Tutkielma vastaa kahteen osakysymykseen. Ensiksi, mitkä ovat kehittyviin maihin suuntautuvien suorien ulkomaisten investointien taloudelliset vaikutukset? Toiseksi, mitkä ovat sen inhimillisen kehityksen vaikutukset? Taloudelliset vaikutukset tarkastellaan sekä makro- että mikrotaloudellisella tasolla kattaen talouskasvu, kotimaiset investointivaikutukset, yritysten tuottavuus sekä spillover-vaikutukset. Inhimillisen kehityksen vaikutukset tarkastellaan työmarkkinavaikutusten kautta, mukaan lukien tulontaso, työllisyys ja työolot, sekä yhteiskunnallisten vaikutusten kautta kattaen väestön terveys, koulutus sekä köyhyys ja elintaso. Tulokset osoittavat, että suorien ulkomaisten investointien kehitysvaikutukset ovat poikkeuksetta ehdollisia ja kontekstisidonnaisia. Mikrotaloudellisella tasolla ulkomaiset yritykset suoriutuvat johdonmukaisesti kotimaisiin yrityksiin verrattuna paremmin tuottavuuden ja palkkojen osalta, mutta nämä yritystason edut eivät luotettavasti heijastu laajempaan makrotaloudelliseen kehitykseen. Syy-seuraussuhde suorien ulkomaisten investointien ja talouskasvun välillä on edelleen pitkälti ratkaisematon, ja monikansallisten yritysten jatkuvat voitonsiirrot kotimaihinsa rajoittaa sitä, kuinka suuri osa näiden investointien tuottamasta lisäarvosta saavuttaa isäntämaan väestön. Inhimillisen kehityksen vaikutukset noudattavat yhtä lailla monimutkaista kaavaa, jossa suorat ulkomaiset investoinnit luovat työpaikkoja ja kasvattavat palkkoja, mutta hyödyt virtaavat suhteettomasti jo valmiiksi koulutetulle työvoimalle, syventäen olemassa olevia eriarvoisuuksia. Tutkielma päättelee, että kehittyviin maihin suuntautuvat suorat ulkomaiset investoinnit toimii pikemminkin olemassa olevien olosuhteiden vahvistajana kuin luotettavana kehityksen katalysaattorina. Siellä missä instituutiot ovat vahvoja, inhimillinen pääoma riittävän kehittynyttä ja yhteydet isäntämaan talouteen syvät, suorat ulkomaiset investoinnit kiihdyttävät kehitystä. Siellä missä nämä edellytykset ovat heikot, vastaavat investoinnit pikemminkin vahvistavat rakenteellisia haavoittuvuuksia kuin ratkaisee niitä. Lähes jokaista tunnistettua positiivista vaikutusta vastaan on havaittavissa vastaava negatiivinen vaikutus, mikä viittaa siihen, että maat, jotka tarvitsevat kehitystä eniten, ovat niitä, joille FDI toimii vähiten luotettavasti.
Keywords: foreign direct investment; inward FDI; developing countries; economic development; human development; spillover effects; labour-market outcomes; societal outcomes; suorat ulkomaiset investoinnit; kehittyvät maat; taloudellinen kehitys; inhimillinen kehitys; spillover-vaikutukset; työmarkkinavaikutukset; yhteiskunnalliset vaikutukset