Rintasyövän magneettikuvaus vanhuksilla - Oinonen, Annukka (My University, 2020)
Lobulaarinen rintasyöpä kuuluu leikkausta edeltävän rintojen magneettikuvauksen rutiinimaisiin käyttöaiheisiin ilman sovittua yläikärajaa. Tutkimustietoa on vain vähän siitä, hyötyvätkö myös iäkkäät rintasyöpäpotilaat magneettikuvauksesta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää rintojen täydentävän magneettikuvauksen käyttöä iäkkäillä rintasyöpäpotilailla. Takautuvan rekisteritutkimuksen aineistona oli 84 Tyksissä vuosina 2008–2017 leikattua 70-vuotiasta tai sitä vanhempaa naista, joilla oli leikkausta edeltävänä diagnoosina lobulaarinen rintasyöpä. Jokaiselle potilaalle oli tehty ennen leikkausta rutiinimainen rintojen magneettikuvaus. Tutkimuksessa selvitettiin potilaiden leikkaustapa, uusintaleikkausten yleisyys, magneettikuvauksen havaitsemat lisälöydökset sekä löydösten oletettu vaikutus potilaan leikkaushoitoon. Rinnan poisto tehtiin 47 potilaalle (56 %) ja säästävä leikkaus 37:lle (44 %). Magneettikuvauksella todettiin lisälöydöksiä 71 potilaalla (84 %), ja 53 potilaalla (63 %) lisälöydöksellä oletettiin olleen vaikutus leikkaushoitoon. Kuudella potilaalla (7 %) kasvaimen laajuutta ei olisi pystytty määrittämään ilman magneettikuvausta. Magneettikuvauksen seurauksena 19 potilaalla (23 %) rintaa säästävä leikkaus oletettavasti muuttui rinnan poistoksi. Säästävän leikkauksen jälkeen rinnan uusintaleikkaus tehtiin 10 potilaalle (12 %) magneettikuvauksesta huolimatta. Magneettikuvauksen vaikutus oli jonkin verran pienempi korkeimmissa ikäryhmissä, mutta ikäryhmien erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Leikkausta edeltävä rintojen täydentävä magneettikuvaus lobulaarisessa rintasyövässä voi olla hyödyllinen myös iäkkäillä rintasyöpäpotilailla leikkaushoidon suunnittelussa. Vanhuksen involuutiorinnan mammografialöydöksen tulkinta on silti usein selväpiirteinen, ja magneettikuvauksen tuoma lisäarvo voi olla kyseenalainen, koska pidempi elinajan ennuste ei ole hoidon tavoite. Rintojen magneettikuvauksen käytön aihe vanhuksilla tulisi arvioida yksilöllisesti.
Keywords: rintasyöpä, magneettikuvaus, vanhus