Ksylitoli pikkulasten kariespreventiossa - Aarnio, Elina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella alle kouluikäisillä lapsilla tehtyjä ksylitolitutkimuksia ja niiden perusteella pohtia ksylitolin vaikuttavuutta pikkulapsiin. Tarkastelluissa ksylitolitutkimuksissa seurattiin joko Streptococcus mutans -bakteerin määrää tai karieksen esiintyvyyttä alle kouluikäisillä lapsilla. Jo 2,5 gramman päiväannoksilla ksylitolia on saatu tilastollisesti merkitseviä vaikutuksia pikkulasten karieksen vähenemiseen. Kaikki hieman yli neljän gramman päiväannokset ovat olleet vaikuttavia. Lapset ovat sietäneet hyvin jopa 8 gramman päiväannoksia, tosin eräässä tutkimuksessa 5,32 gramman päiväannos aiheutti pienelle osalle lapsista ripulia. Tutkimuksista voi päätellä, että yleinen suositus syödä ksylitolia 5 grammaa päivässä on tehokas ja turvallinen myös alle kouluikäisillä lapsilla. Ksylitolilla on myös vaikutuksia S. mutans -bakteerin äiti-lapsitransmissioon. Kun äiti syö ksylitolia infektioikkunan ollessa suurimmillaan lapsen ollessa 0,5-2-vuotias, lasten S. mutans -tartunta on vähäisempää kuin verrokeilla.