Kukkaterapia kerrottuna ja koettuna : Yksilölliset kokemukset kukkaterapian harjoittajien kertomana - Björkman, Sari (My University, 2019)
Tarkastelen tässä tutkielmassa kukkaterapiaan liittyviä kokemuksia ja niille annettuja merkityksiä kukkaterapian harjoittajien kertomana. Aineistoni koostuu viiden informantin teemahaastatteluista, joiden puitteissa käsitellään vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin kuuluvan kukkaterapian toimintaperiaatteita, hoidon vaikutusten kuvausta ja onnistuneiksi koettuja hoitokertomuksia. Aineisto käsittelee informanttien henkilökohtaista suhdetta kukkaterapiaan, jonka lisäksi kerronta ulottuu myös heidän kukkaterapian keinoin hoitamiensa ihmisten nimettömiin kertomuksiin. Tutkielma edustaa laadullista etnografista tutkimusta, jonka aineistoa olen lähestynyt diskurssianalyysin teoreettisen viitekehyksen puitteissa. Olen hyödyntänyt myös aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoja aineistosta esiin nousevien käsitteiden luokittelussa ja tutkimuksen rakenteen hahmottamisessa. Folkloristiikassa työni paikantuu nykykansanlääkinnän kenttään. Aineistosta nousee esiin kukkiin liittyvät symboliset merkitykset hoidon toimintaperiaatteiden kannalta, samoin kuin kukkatippojen valmistamiseen mahdollisesti liittyvä rituaalinen toiminta. Sivuan tutkimuksessani myös informanttien luontosuhdetta osana kukkaterapian ajatusmaailmaa. Kukkaterapia sijoittuu ajankohtaisen kulttuurisen terveydenhoidon alueelle, jonka yhteydessä aihetta käsitteleviä teemoja tarkastellaan kulttuurissa ja yhteiskunnassa vallitsevien rakenteiden kautta. Lähestyn aihetta myös folkloristisen kokemuskerrontaa käsittelevän tutkimuksen avulla. Henkilökohtainen merkityksellinen kokemus kukkaterapiasta on usein saanut aikaan käänteen luottamuksen synnyssä kukkaterapiaa kohtaan, jonka seurauksena hoidosta on tullut pysyvä osa informantin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin suuntaavaa elämäntapaa.
Keywords: nykykansanlääkintä, vaihtoehtohoidot, täydentävät hoitomuodot, kokemuskerronta, kukkaterapia, terveys, kulttuuri, etnografia