“Kaikki valittaa samaa juttuu” : Pienravintoloitsijoiden asema ruokalähettialustoilla - Haltia, Ossi (My University, 2024)
Tutkielma selvittää mikseivät pienravintoloitsijat ole ryhtyneet ruokalähettien tavoin kollektiiviseen protestitoimintaan alustoja vastaan. Lisäksi kartoitetaan keinoja, joilla voitaisiin parantaa pienravin-toloitsijoiden asemaa. Tutkielmaa ohjaavat mobilisaatioteoria, sekä sosiaalisenpääoman teoria ja ver-kostoteoria. Tutkielman aineisto koostuu kuudesta puolistrukturoidusta teemahaastattelusta pienra-vintoloitsijoiden kanssa. Analyysimetodina käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimuksessa tarkastellaan, voitaisiinko mobilisaatioteoriaa soveltaa myös pienravintoloitsijoihin ja olisiko solidaarisuusvaje ravintoloitsijoiden keskuudessa selitys sille, miksei kollektiivista protesti-toimintaa ole syntynyt pienravintoloitsijoiden keskuudessa. Pelkistetty versio mobilisaatioteoriasta edellyttää kolmen kohdan täyttyvän, jotta protestiliike voisi syntyä alustoilla: (1) Tyytymättömyys (2) Riippuvuuden tunne (3) Solidaarisuus. Tätä teoriaa on sovellettu pääasiassa ruokalähetteihin ja muihin alustatalouden keikkatyöntekijöihin, mutta tämä tut-kimus osoittaa, että sillä on käyttösovelluksia myös ravintoloitsijoita tutkiessa. Tämän tutkimuksen valossa solidaarisuuden puute on merkittävä syy sille, miksei kollektiivista toi-mintaa ole syntynyt. Syynä on ravintoloitsijoiden keskinäinen kilpailu sekä epäluottamus, jotka hei-kentävät yhteistyön mahdollisuuksia. Myöskään tyytymättömyyden tunteet alustoihin eivät ole uni-versaaleja, mikä osaltaan selittää protestiliikkeiden puutteen. Yhteistyötä kohtaan oltiin kuitenkin yleisesti avoimia ja ”kolmas neutraali osapuoli” voisi olla ratkaisuna kollektiivisen toiminnan orga-nisointiin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että pienravintoloitsijoiden suhde sekä keskenään, että alustoihin on monimuotoinen. Tehokkaimpana keinona ravintoloitsijoiden aseman parantumiseen näyttäytyy soli-daarisuuden ja kollektiivisen neuvotteluvoiman kasvattaminen. Lisäksi informaation lisääminen on merkittävässä roolissa, sillä jo pelkkä jaettu tietämys ilmiöstä auttaa yksittäistä pienravintoloitsijaa navigoimaan alustoilla itselleen mahdollisimman hyödyllisellä tavalla.
Keywords: alustatalous, ravintolat, solidaarisuus, mobilisaatio