Borrelios - vad är fakta och fiktion? - Rask, Julia (My University, 2018)
Artikeln ”Borrelios – vad är fakta och fiktion” publiceras i Finska läkaresällskapets handlingar. Den fästingburna sjukdomen borrelios är ett aktuellt ämne som intresserar många och väcker mycket diskussion. Antalet sjukdomsfall har en stigande trend i Finland och fästingar påträffas allt längre norrut. Målgruppen för artikeln är läkare och den är skriven ur ett väldigt praktiskt perspektiv, med betoning på diagnostiken. I artikeln tas även ställning till vissa påståenden om borrelios. Borrelios är en sjukdom som orsakas av spiroketen Borrelia burgdorferi. För att en infektion ska uppstå krävs i regel att fästingen varit fastbiten i minst ett dygn. Bakterien har flera undergrupper, vilka kan orsaka lite olika symptom. Symptombilden kan vara mångfacetterad och sjukdomen är ibland svår att uppäcka. Det vanligaste symptomet är det klassiska hudutslaget erythema migrans, men senare kan t.ex. ledinflammationer uppstå och det centrala och perifera nervsystemet påverkas. Laboratoriediagnostiken utvecklas hela tiden. Just nu bygger den på testning av antikroppar främst i serum och likvor. Snabbtest med vilka man testar fästingar för borrelia rekommenderas inte. Inget vaccin har ännu utvecklats men sjukdomen går att bota med antibiotika. Till projektet för de fördjupande studierna hörde dessutom självständigt arbete i laboratoriet vid enheten för klinisk mikrobiologi, vilket gav fördjupad kunskap om metoderna inom borreliadiagnostiken. Att själv få bygga upp ett laboratorietest från grunden och utföra ELISA-testning var utmanande, men kunskapsmässigt givande. Den litteratur och de publikationer jag läst igenom i samband med projektet och artikeln har gett nyttiga färdigheter för diagnostik och vård av borrelios i mitt framtida yrke som läkare.
Keywords: fästingar, borrelios, Borrelia burgdorferi