Kuolinpesä mestänomistajana : Kannustimet pitää metsävarallisuus jakamattomassa kuolinpesässä - Sinivuori, Julia (My University, 2024)
Tutkielman aihe on kuolinpesien jakamattomuutta edistävät kannustimet tilanteissa, joissa jäämistöön kuuluu metsävarallisuutta. Tutkielmassa tarkastellaan mahdollisia syitä sille, minkä vuoksi kuolinpesän osakkaat suosivat pesän jättämistä jakamattomaksi ja jättävät metsävarallisuuden yhteishallintoon, vaikka jakamaton kuolinpesä voi ajan myötä johtaa juridisesti monimutkaiseen kuolinpesärakenteeseen sekä hallinnollisiin ongelmiin. Tutkielmassa hyödynnetään lainopillista tutkimusmenetelmää, minkä avulla tarkastellaan pääosin Suomen perhe- ja jäämistöoikeuden sekä vero-oikeuden normistoja kuolinpesien osakashallinnon sekä metsänomistuksen kontekstissa. Tutkielman tarkoituksena on pyrkiä tunnistamaan tilanteita, jolloin metsäkiinteistöjen säilyttäminen jakamattomassa perässä on osakkaiden edun mukaista ja tarkastelemaan kannustimien vaikutuksia myös yhteiskunnallisesta perspektiivistä. Tällä hetkellä verotusjärjestelmä kannustaa kuolinpesän osakkaita pitämään metsävarallisuus jakamattomana osakkaiden yhteishallinnossa, sillä kuolinpesänä toimiminen tarjoaa osakkaille verotuksellista hyötyä. Kuolinpesämuotoinen metsänomistus on kuitenkin ristiriidassa lainsäätäjän alkuperäisen tahdon kanssa, jonka mukaan kuolinpesän yhteishallinnon tulisi olla väliaikainen, pesänselvitykseen tarvittava vaihe ennen lopullista perinnönjakoa. Tutkielman mukaan pitkäaikaisen kuolinpesämuotoisen metsänomistuksen väheneminen edellyttäisi verotuksellisten kannustimien karsimista sekä suunnitelmallisuutta omistajanvaihdostilanteissa.
Keywords: kuolinpesän yhteishallinto, Metsänomistaja, perinnönjako, osakashallinto, kuolinpesä metsänomistajana, metsätalous, metsäverotus