Suun limakalvomuutokset lapsilla ja nuorilla - Vainio Laura; Yli-Urpo Helena; Willberg Jaana (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Suun limakalvomuutokset ovat melko tavallisia lapsilla ja nuorilla.
Ne ovat usein trauman tai infektion aiheuttamia. Lisäksi ne voivat liittyä yleissairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja keliakiaan sekä iholimakalvosairauksiin, kuten punajäkälään.
Yleisimpiä muutoksia ovat aftat, herpes simplex -virusinfektioon liittyvät muutokset ja karttakieli.
Huolellinen diagnostiikka ja hoito on tärkeä osa lasten ja nuorten terveydenhoitoa.