Akuutin kivun farmakologinen hoito: Kipulääkityksen merkitys leikkauksen jälkeisen kivun kroonistumisen ehkäisyssä - Uusi-Simola, Marika (My University, 2023)
Kroonisesta kivusta kärsii noin joka viides työikäinen suomalainen. Krooninen kipu heikentää merkittävästi yksilön elämänlaatua sekä työ- ja toimintakykyä. Kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat voimakkuudeltaan, kestoltaan ja laadultaan vaihtelevaa akuuttia postoperatiivista kipua. Leikkauksen jälkeisen kivun pitkittyminen on merkittävä syy krooniselle kivulle. Kivun kroonistumisen ehkäisy oikea-aikaisen, vaikuttavan lääkehoidon avulla vähentäisi yksilölle ja yhteiskunnalle aiheutuvaa taakkaa. Tässä tutkielmassa selvitetään, mitkä lääkeaineet ovat vaikuttavia leikkauksen jälkeisen kroonisen kivun ehkäisyssä. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi akuutin ja kroonisen kivun fysiologiaa sekä tarkastellaan, mihin osaan kipujärjestelmää katsauksessa läpikäydyt lääkeaineet vaikuttavat. Tämä tutkielma on kansainvälisiin julkaisuihin ja kirjallisuuteen perustuva kirjallisuuskatsaus. Katsaus pohjautuu vuonna 2013 tehtyyn Cochrane-katsaukseen ja sen päivitettyyn versioon vuodelta 2021. Tutkimusaineistona on lisäksi käytetty tietokantoja (PubMed, Cochrane, Embase). Lähdeartikkelit ovat julkaistu suurimmalta osin viimeisen 10 vuoden aikana ja niiden joukossa on katsausartikkeleita, systemaattisia katsauksia, tutkimusartikkeleita sekä meta-analyyseja. Tutkimuskysymyksiä pohjaavassa teoriaosuudessa on hyödynnetty katsausartikkeleita, väitöskirjatöitä sekä lääketieteellisissä tiedekunnissa käytettyä oppimateriaalia. Aineistoa on pyritty rajamaan systemaattisesti keskittyen leikkauksen jälkeisen kivun pitkittymiseen ja postoperatiivisen kroonisen kivun ehkäisemiseen lääkkeellisin menetelmin. Leikkauksen jälkeisen kroonisen kivun ehkäisyssä vaikuttaviksi lääkeaineiksi osoittautuivat pregabaliini, suonensisäinen lidokaiini sekä tulehduskipulääkkeet. Vaikka tehdyt havainnot olivat tilastollisesti merkitseviä, niiden kliininen relevanssi on edelleen avoinna. Tarvitaan lisää systemaattista tutkimusta niin yksittäisten lääkeaineiden kuin multimodaalisen analgesiankin roolista kroonisen kivun preventiossa. Tulevaisuudessa terveydenhuollon järjestelmien tulisi keskittyä pitkittyvän kivun varhaiseen tunnistamiseen ja pyrkiä vaikuttamaan moniulotteisesti kroonisen kivun riskitekijöihin.
Keywords: krooninen kipu, leikkauksen jälkeinen kipu, kipulääkkeet